FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u u 12,30 sati

ZAGREB, 28. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

PULA - Svećenik Miroslav Bulešić koji će danas biti proglašen blaženim, šalje dvostruku poruku jer je on za Crkvu svjedok vjere, a za društvo u cjelini promicatelj obrane slobode i ljudskog bratstva, poručio je jutros Papin izaslanik, prefekt Kongregacije za kauze svetih kardinal Angelo Amato, na prijamu kod istarskih i gradskih vlasti u Puli. Kardinal Amato će danas u pulskoj Areni u 11 sati propovijedati svečanu euharistiju beatifikacije sluge Božjega, istarskog svećenika Miroslava Bulešića zajedno sa svim hrvatskim biskupima i više od 670 svećenika iz domovine i inozemstva. "To je iznimno važna poruka za društvo u cjelini koja se ogleda u tome da ne bude više ratova i da među ljudima zavlada veliko poštovanje prema drugačijem mišljenju", zaključio je Angelo Amato na prijamu kod istarskog župana Valtera Flega i pulskog gradonačelnika, Borisa Miletića. Naglasio je kako je upravo iz tog razloga Miroslav Bulešić "dvostruki heroj - svjedok Crkve i vjere te šalje poruku mira društvu neovisno o različitostima među ljudima". Svećenika Bulešića ubili su jugokomunisti 1947. godine u župnome stanu u Lanišću.

DUBROVNIK - Olga Muratti, donedavna predsjednica dubrovačkog SDP-a izvijestila je danas kako odlazi iz SDP-a nezadovoljna stanjem u stranci. Uoči sjednice dubrovačkoga Gradskog vijeća Muratti je na kratkoj konferenciji za novinare izjavila kako podnosi ostavku na članstvo u SDP-u, u kojem je od 1973. jer se "ne može složiti s lakoćom donošenja neutemeljenih odluka i lošim odnosima prema ljudima". "Ovo je za mene bila teška odluka, možda i najteža u životu", kazala je Muratti donedavna predsjednica dubrovačke organizacije SDP-a, koju je Predsjedništvo SDP-a nedavno raspustio i povjerenikom imenovao Vedrana Lendića. Dodala je kako se "nikako ne može složiti s lakoćom donošenja neutemeljenih odluka i ovakvim lošim odnosima prema ljudima, a što se događa u SDP-u". Donedavna predsjednica dubrovačkog SDP-a Muratti se kandidirala na unutarstranačkim izborima za dubrovački SDP, no prošlog tjedna, ususret izborima Predsjedništvo SDP-a je raspustio dubrovačku organizaciju i imenovao povjerenika. Također Murati je u prošlom je sazivu bila predsjednica dubrovačkoga Gradskog vijeća.

ZAGREB - Hrvatski laburisti - Stranka rada zasad ne podržava najavljene ustavne promjene, no konačnu odluku o tome tek će donijeti tijekom saborske rasprave, izjavio je danas predsjednik stranke Dragutin Lesar. U vezi s najavljenim promjenama Ustava, u dijelu nezastarijevanja teških ubojstava, Hrvatski laburisti suzdržani su iz straha da se opet ne onemogući izručivanje Josipa Perkovića Njemačkoj na temelju europskog uhidbenog naloga, rekao je Lesar gostujući u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija. "Bojimo se manevra da vladajući ustavnim promjenama žele omogućiti da slučaj Perković ide pred hrvatsko pravosuđe te da se time, po zakonu, izbjegnu osnove za njegovo izručivanje Njemačkoj", izjavio je predsjednik Hrvatskih laburista. "Postoji mogućnost da ustavne promjene budu nova zamka u koju se uvlači hrvatski parlament", upozorio je Lesar. Podsjeća i kako vladajući nisu imali sluha na inicijativu laburista da se ustavnim promjenama referendumska regulativa uskladi s Ustavom.

RIJEKA - Svjetski festival kratkometražnog filma "Manhattan Short Film Festival", tijekom kojeg se riječka publika pridružuje svjetskoj festivalskoj publici, održava se ovog vikenda u riječkom Art-kinu. Pod sloganom "Jedan svijet, jedan tjedan, jedan festival" gledatelji će u riječkom Art-kinu večeras i sutra moći vidjeti 10 najboljih filmova, koji su odabrani među 628 prijavljenih filmova iz 48 zemalja svijeta. Bit će prikazani filmovi „Irski narodni namještaj“, „Bez komentara“, „Židovsko naselje“, "Face s place", "Petak“, "Velika sam tužna lopta", „#30“, "Sudbonosna zalogajnica", "Moram li se pobrinuti za sve?" i "Black Metal.“

KRIŽEVCI - Poznati ruski ansambl Musica Antiqua Russica iz Sankt Petersburga večeras će održati koncert u Grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima u sklopu 43. Varaždinskih baroknih večeri. Ruski glazbenici u Križevcima se predstavljaju izvedbama ruske i talijanske glazbe 18. stoljeća. Ansambl Musica Antiqua Russica djeluje 25 godina. U svojim izvedbama kombiniraju ranu glazbu s jazzom, rockom i suvremenom i tradicionalnom glazbom Rusije, Azerbajdžana i Indije. Križevci su posljednjih godina redovito dio programa Varaždinskih baroknih večeri.

ZAGREB - Jedna je osoba poginula u prometnoj nesreći koja se jutros oko 5 sati dogodila na autocesti A2 kod Jakovlja u smjeru Krapine. Nesreća se dogodila kada je vozač audija njemačkih registracija iz još neutvrđenih razloga prednjim dijelom udario u teretno vozilo koje je bilo ispred njega, izvijestila je zagrebačka policija. Audi je sledio s ceste pri čemu je jedna iz tog vozila osoba poginula, a druga je ozlijeđena te je prevezena u bolnicu zagrebačku Sestara milosrdnica. U tijeku je očevid.

RIJEKA - Peti primorski Oldtimer auto-moto rally 2013., na kojemu sudjeluje više desetaka vlasnika automobila i motocikala, počeo je jutros u Matuljima, a završit će večeras ulaskom sudionika u cilj u Rupi. Susret oldtimera organizirao je Oldtimer kluba Rijeka, a sudjeluju vlasnici automobila i motocikala iz cijele Hrvatske, Italije i Slovenije, Organizatori ističu kako je riječ o atraktivnim automobilima i motociklima izuzetne povijesne vrijednosti te da susret nije natjecateljski već promocijski, sa željom da sudionici upoznaju ljepote krajeva kojima će voziti. Nakon starta u Matuljima, proći će kroz Opatiju, Kastav, Automotodrom Grobnik, Čavle, Viškovo, Klanu i Marišćinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙