FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mimica: slučaj "lex Perković" gotov, u Hrvatskoj prenaglašen

ZAGREB, 27. rujna 2013. (Hina) - Europski povjerenik za zaštitu potrošača Neven Mimica izjavio je u petak u Zagrebu da je spor između Europske komisije (EK) i hrvatske vlade oko tzv. lex Perković gotov, a da je u hrvatskoj javnosti bio prenaglašen jer se radi samo o jednom od stotina sličnih sporova koje EK mjesečno ima s drugim članicama Unije.

"Za mene je ta priča s europskim uhidbenim nalogom gotova dogovorom vlade i EK, jasnim preuzimanjem političkih obveza vlade o načinu i vremenu potpunog usklađivanja s europskom pravnom stečevinom", izjavio je Mimica za Dnevnik Plus HTV-a.

Za najavu potpredsjednice EK-a Viviane Reding da će nastaviti pratiti ispunjava li Zagreb dogovor s Bruxellesom kaže da je stvar uobičajenog opreza.

"Takav stav odgovara načelu opreza koji u EK često prevladava. Radi se o praćenju koje će trajati koji tjedan dok Sabor ne izglasa zakon i dok se on ne objavi", rekao je Mimica, prvi hrvatski povjerenik otkako je Hrvatska ušla u Uniju 1. srpnja.

On smatra da se radi o postupku koji u Hrvatskoj dobio dimenzije velikog problema i nepoštovanja europskog pravnog reda nove članice. "Ovo je samo jedan od 200 slučajeva koliko mjesečno EK ima na dnevnom redu i želi poduzimati mjere prema zemljama članicama koje ne primjenjuju neke dijelove pravne stečenine. Ovo nije iznimna situacija", smatra Mimica.

Istaknuvši da je sada nepotrebno elaborirati o europskim sankcijama Hrvatskoj, Mimica je ipak rekao da bi, kada bi o tome morao glasovati, prethodno tražio tražio sigurnu pravnu osnovu za mjere koje se namjeravaju poduzeti i odgovarajuću razmjernost tih mjera težini "prijestupa".

"Nisam siguran da je u trenutku kada je EK počela obavještavati članice o uvođenju mjera prema Hrvatskoj postojala dobro obrazložena namjera uvođena mjera koje se tiču uskraćivanja sredstava za ulazak Hrvatske u Schengen", kazao je europski povjerenik koji boravi u službenom posjetu Zagrebu.

Upitan kako je doživio poruku premijera Zorana Milanovića kako bi se on, da je na Mimićinom mjestu, izuzeo iz glasovanja o uvođenju mjera protiv Hrvatske, Mimica je odgovorio da svaki povjerenik treba imati jasan stav o svakom pitanju te da ne postoji ni proceduralna mogućnost izuzimanja.

"Način rada EK je vrlo kolegijalan, odluke se donose na temelju većinskog opredjeljenja koje proizlazi is prezentiranih stavova, a ne dizanjem ruku", rekao je Mimica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙