FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 27. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Tijekom svog prvog službenog posjeta Hrvatskoj, povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača Neven Mimica razgovarao je danas s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem o prijedlozima uredbi Europske komisije (EK) kojima će se urediti područja medicinskih proizvoda te in-vitro dijagnostičkih medicinskih proizvoda, priopćilo je Ministarstvo zdravlja. Riječ je o prijedlozima uredbi kojima treba pojačati nadzor i sigurnost svih medicinskih proizvoda, te kojima se uvodi kontrola i praćenje štetnih događaja medicinskih proizvoda, kao što je uređeno praćenje nuspojava lijekova. Kontrola i praćenje učinkovitosti i štetnih događaja medicinskih proizvoda i in vitro dijagnostičkih medicinskih proizvoda nužni su radi zaštite i sigurnosti pacijenata i zdravstvenih radnika. U uredbama EK se predlaže formiranje liste medicinskih proizvoda koji se smiju ponovno upotrijebiti. Ostojić je rekao da Hrvatska podržava donošenje regulative na tom području, jer su i medicinski proizvodi lijekovi, a sigurnost pacijenata uvijek mora biti na prvom mjestu.

ZAGREB - Zagrebački Županijski sud danas je, na prijedlog Uskoka, odredio istražni zatvor predsjedniku uprave Mola Zsoltu Hernadiju kojega se sumnjiči da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini. Nakon što je sudac istrage, zbog opasnosti od bijega, Hernadiju odredio istražni zatvor za njim se može raspisati tjeralica i uhidbeni nalog. Na taj korak tužiteljstvo se odlučilo nakon što je Mađarska Hernadiju nedavno odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa. Mađari su isticali i da su proveli te obustavili istragu u tom slučaju zaključivši da čelnik Mola nema veze s navodnim nezakonitostima.

ZAGREB - Saborski klubovi pozdravili su na jutrošnjoj sjednici nakanu da se u hrvatsko zakonodavstvo ugrade europske uredbe kojma će se poboljšati zaštita životinja, a HDZ-ova zastupnica Đurđica Sumrak upitala je kada će Ministarstvo poljoprivrede u proceduru uputiti i zakon o zaštiti poljoprivrednika. Prijedlog zakona o provedbi uredbi Europske unije o zaštiti životinja, kako je pojasnio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, zabranjuju uporabu stupica na području država članica, a definiraju se i uvjeti za odmorišta za životinje na kojima borave najmanje 12 sati ili dulje. Također naglasak je stavljen i na zaštitu životinja tijekom prijevoza, te zabrani stavljanja na tržište, uvoz ili izvoz krzna mačaka i pasa i proizvoda koji sadrže takvo krzno. Laburist Branko Vukšić apelirao je na nadležne inspekcije da rade temeljito svoj posao kako takve humane uredbe o zaštiti životinja ne bi ostale mrtvo slovo na papiru. Za zaštitu životinja založila se i HDZ-ova Đurđica Sumrak koja je ustvrdila kako je šverc zaštićenim životinjama jedan od najunosnijih biznisa.

ZAGREB - Dužnosnici u Zagrebačkom holdingu i Gradskoj upravi više se neće voziti u službenim automobilima gdje, kako i koga hoće, poručio je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. "U Gradu Zagrebu para je sve manje i treba štedjeti gdje god se može", rekao je Bandić na sastanku Koordinacije gradonačelnika, predsjednika Gradske skupštine i vijeća gradskih četvrti navodeći kako u Gradskoj upravi razmišljaju o tome da se kroz mjesec dana riješe dijela službenih automobila koji stoje u Holdingovoj garaži ili da ih koriste po principu taksija - nazoveš i vozač te odveze gdje treba. Tako se gradski dužnosnici u Holdingu i Upravi više neće moći hvaliti da imaju "svoj" auto, novi i službeni, dodao je.

ZAGREB - U povodu dana njihova zaštitnika Sv. Mihovila policija će u subotu na zagrebačkom Jarunu održati Sajam mogućnosti na kojem će predstaviti svoj rad, doznaje se u MUP-u. Bogat program počinje u 10 sati, a posjetitelji će na Jarunu imati prilike iz prve ruke upoznati policijski rad i vidjeti pregršt zanimljivosti kao što su skokovi padobranaca ATJ Lučko, pokazne vježbe Specijalne jedinice policije i interventne policijske jedinice. Također, posjetitelji će moći razgledati policijski helikopter Bell, posebna terenska vozila te ronilačku opremu i novi čamac za spašavanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙