FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 27. rujna

ZAGREB, 27. rujna 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za petak, 27. rujna.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutrašnje zasjedanje nastavit će raspravom o prijedlogu zakona o provedbi uredbi Europske unije o zaštiti životinja. Uredbe Europske unije o zaštiti životinja uz ostalo zabranjuju uporabu stupica na području država članica, uvjete za odmorišta za životinje na kojima borave najmanje 12 sati ili dulje, zaštitu životinja tijekom prijevoza, te zabranu stavljanja na tržište, uvoz ili izvoz na područje EU krzna mačaka i pasa i proizvoda koji sadrže takvo krzno. Uredbe EU zabranjuju i stavljanje na tržište i unošenje na područje EU proizvoda od tuljana. Potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec najavila je da će se dnevni red Sabora nadopuniti još nekim točkama. Neslužbeno se doznaje da će se na sjednici naći sve točke koje je danas u saborsku proceduru uputila Vlada, a među kojima je i izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Konferencija za novinare Hrvatskog liječničkog sindikata povodom štrajka liječnika koji ulazi u deseti dan. Predsjednik sindikata Ivica Babić, koji je jučer najavio radikalizaciju štrajka, izvijestit će javnost o daljnjim akcijama (10 sati, Hrvatski liječnički dom, Šubićeva 9).

ZAGREB - Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara, koji je jučer prekinuo devetodnevni štrajk sestara i tehničara u bolnicama, održat će pregovore s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem radi sklapanja novog Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva. Protokolom je utvrđeno da će se sastajati dva puta tjedno, a po potrebi i češće. (11 sati, Ministarstvo zdravlja, Ksaver 200a)

ZAGREB - Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) održat će konferenciju za medije povodom štrajka Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara. U ime više od 200 udruga – članica, predstavnici Koalicije izrazit će nezadovoljstvo zbog nepotrebnog produžavanja štrajka i nespremnosti na korektno pregovaranje i pronalaženje kompromisnih rješenja u kolektivnom ugovoru, pri čemu je zanemareno medicinsko osoblje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Podsjetit će i sve odgovorne za zdravstveni sustav na odgovornost prema građanima "zbog prijetnji i ucjena koje su se pojavile u nastupima sindikata u medijima, te zbog neizvjesnosti koliko će štrajk trajati i zbog velike zabrinutosti na kakvu zdravstvenu skrb možemo računati u tom razdoblju" (10 sati, Hrvatski centar za palijativna skrb, Trpimirova 11).

VUKOVAR - Sjednica vukovarskog Gradskoga vijeća, prva nakon konstituiranja. Na dnevnom redu, među ostalim, najavljen je i prijedlog odluke o pristupanju promjeni Statuta grada Vukovara (9 sati, Gradska vijećnica, Trg dr. Franje Tuđmana 1).

SPLIT - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u prijepodnevnim će satima obići gradilište OŠ Pujanki i Obrtnu tehničku školu Split. Izjave za medije ministar će dati u 10,30 sati u Obrtnoj tehničkoj školi.

ZAGREB/SPLIT/RIJEKA - U sva tri grada od 17 do 23 sata održat će se manifestacija Noć istraživača s brojnim zabavnim i edukativnim sadržajima. Dobrodošli su svi zainteresirani građani svih dobnih skupina kojima će ovo biti jedinstvena prilika da upoznaju naše vodeće znanstvenike, sudjeluju u pokusima, zabave se i educiraju. Riječ je o manifestaciji koja se u Europi već tradicionalno održava svake godine zadnjeg petka u rujnu u tristotinjak gradova u 35 zemalja. Cilj je na zabavan i jednostavan način podići svijest šire javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo te ukloniti predrasude koje često postoje prema znanstvenoistraživačkoj zajednici. Manifestaciju Noć istraživača organiziraju Agencija za mobilnost i programe Europske unije te sveučilišta u Zagrebu, Rijeci i Splitu, Institut Ruđer Bošković, Institut za fiziku, Medicinski i Tehnički fakultet u Rijeci te Društvo znanost.org. Ostvaruje se sredstvima Europske komisije kroz Marie Curie akcije u okviru Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj (Seventh Framework Programme - FP7), za čiju je provedbu u Republici Hrvatskoj zadužena Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

ujutro - Srebrenka Parlov

popodne - Damir Margetić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙