FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka - Otvoren sajam lokalne samouprave NEXPO

RIJEKA, 26. rujna 2013. (Hina) - Međunarodni sajam lokalne samouprave u jugoistočnoj Europi NEXPO, na kojem sudjeluje oko 2000 predstavnika 350 jedinica lokalne samouprave iz jugoistočne Europe i razvojnih agencija te poslovnih subjekata, otvoren je danas u riječkoj dvorani Zametu.

Na sajmu će se razmijeniti iskustva u vezi s integracijom u Europsku uniju, korištenjem europskih fondova te ostalim područjima lokalne samouprave kao što su iskorištavanje obnovljivih izvora energije i energetska učinkovitost, o čemu će se održati i radionice.

NEXPO je otvorio ministar uprave Arsen Bauk, koji je tom prigodom ocijenio da je lokalna samouprava u Hrvatskoj uglavnom ispunila svoju ulogu obavljanja javnih poslova, od administrativnih do onih u okviru socijalne države i osnovnih komunalnih poslova. Istaknuo je da lokalna samouprava u Hrvatskoj ima mnoge probleme, među kojima su i goleme razlike u razvojnim mogućnostima i kvaliteti života većine općina i nekoliko najvećih gradova. "Zbog toga se javlja migracija prema velikim gradovima, a manje sredine doživljavaju depopulaciju", rekao je.

Ministar Bauk istaknuo je da je ulazak Hrvatske u Europsku uniju probudio nadu u bolje sutra, ali i izazvao strahove pred izazovima kao što je mogući gubitak suvereniteta. Dodao je kako je zbog toga nužno aktivno se uključiti u proces odlučivanja, što se posebno odnosi na hrvatske predstavnike lokalne i regionalne samouprave u Odboru regija, tijelu koje na europskoj razini predstavlja interese lokalnih i regionalnih vlasti.

Također je rekao kako je važno međusobno povezivanje jedinica lokalne samouprave, dodajući da Hrvatska ima odgovarajući pravni okvir za te procese. Istaknuo je da svaka država mora priznati pravo jedinicama lokalne samouprave da se udružuju radi zaštite i promicanja zajedničkih interesa.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je pozdravljajući sudionike sajma da je Rijeka jedan od predvodnika u Hrvatskoj u energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, i to zahvaljujući članstvu i sporazumu gradonačelnika te prihvaćanju ciljeva Europske unije poznatih pod nazivom 20x20x20. Istaknuo je kako vjeruje da će moći razmijeniti iskustva s obzirom na to da Rijeka već ima "primjere dobre prakse" na tom području, ali i na drugim područjima kao što su transparentnost uprave i sudjelovanje građana.

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić ocijenio je da je sajam "prilika za sinergijski učinak jedinica lokalne samouprave, razvojnih agencija i mogućih poslovnih partnera kroz suradnju na razvojnim projektima".

Prvi NEXPO sajam održan je prije dvije godine u Sarajevu, a sljedeći će biti za dvije godine u bugarskome gradu Plovdivu.

Sajam traje još sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙