FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 25. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor danas zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, kojima Vlada predlaže pripajanje Državnog ureda za trgovinsku politiku Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. U Banskim dvorima kažu kako će pripajanje tog ureda omogućiti kadrovsko jačanje Ministarstva, nužno s obzirom na projekt gospodarske diplomacije i planiranu zadaću koordiniranja radne skupine za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva, koje je Ministarstvo dužno implementirati tijekom ove godine. Zakonske izmjene predviđaju i usklađivanje djelokruga Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, sukladno nadležnosti tog ureda utvrđenom Zakonom o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske.

VUKOVAR - Stožer za obranu hrvatskog Vukovara reagirao je sinoć na izvješće premijera Zorana Milanovića o radu Vlade, vezano za dio koji govori o uvođenju dvojezičnih natpisa u Vukovaru, tvrdeći kako je postavljenje dvojezičnih ploča na državnim ustanovama u Vukovaru „protuustavan i protuzakonit čin“. Stožer u večerašnjem opširnom priopćenju navodi kako je predsjednik Vlade govoreći o problemu uvođenja dvojezičnih natpisa u Vukovaru, rekao da je riječ o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. „Stožer i dalje stoji na stanovištu da je riječ o protuustavnom i protuzakonitom činu“, navodi se u priopćenju. Iz Stožera kažu kako su "dvojezične i dvopismene ploče" u Vukovaru "nasilno uvedene", te kako je to "kršenje članka 8. Ustava RH" koji, tvrde u Stožeru, obvezuje da se odredbe zakona moraju tumačiti u kontekstu prava nacionalnih manjina, ali i većinskog naroda, te da provedba zakona mora biti u svrhu razvijanja dijaloga, snošljivosti i međusobnog povjerenja. U Stožeru navode da 'nasilno postavljanje dvojezičnih i dvopismenih ploča' na državne institucije izravno narušava mjesnu nadležnost lokalne uprave i samouprave za pitanja realizacije prava na službenu upotrebu jezika i pisma neke nacionalne manjine.

VARAŽDIN - Scenskom svečanošću „San o kazalištu“, redateljice Ksenije Krčar, sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Varaždinu počelo obilježavanje 140. obljetnice otvorenja kazališne zgrade. Simbolično, svečanost je održana u predvorju Koncertne dvorane, upravo na prostorima gdje je prije 140 godina održana i svečanost otvaranja. Uz angažman cjelokupnog ansambla varaždinskog HNK, te uz pomoć mladih glumačkih snaga, Krčar je kroz „San o kazalištu“ napravila presjek života i događanja kroz 140 godina postojanja zgrade kazališta. Riječ je o rekonstrukciji povijesti i tradicije kazališne zgrade, koja u jednom trenutku, prerasta u fantaziju, istaknula je. Posebnost večerašnje scenske svečanosti bila je u tome što se odvijala među publikom čime je i ona postala dio te fantazije. Drugi, službeni dio svečanosti, održao se u gledalištu kazališta. Uz brojne goste i uzvanike obljetnicu je čestitao i pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević ističući važnost varaždinskog kazališta zbog očuvanja riječi „kaj“. Dodao je kako je posebnost varaždinskog kazališta i u tome što hrabro prolazi kroz svoju vlastitu kulturu.

ZAGREB - O fondovima i programima Europske unije 51 posto hrvatskih građana je slabo ili vrlo slabo informirano, a tek 13 posto dobro ili vrlo dobro, podatci su istraživanja predstavljeni na sinoćnjem okruglom stolu "Mediji i EU fondovi: Kako unaprijediti kvalitetu javne rasprave i informiranja o EU fondovima?". Skup održan u Europskom domu, organizirali su Akademija za politički razvoj, konzultantska kuća Razbor i časopis Banka kako bi potaknuli kvalitetnu diskusiju o značenju fondova EU za uspješnije provođenje javnih politika u Hrvatskoj. Također su, kako je rečeno, nastojali pomaknuti javni diskurs s rasprava o iznosima i statistici iskorištenih sredstava na kritičko promišljanje i dijalog o ciljevima i društvenoj koristi koje bi uz pomoć EU fondova valjalo ostvariti. Glasnogovornica Ministarstva regionalno razvoja i EU fondova Ljubica Vuko izvijestila je kako građani informacije mogu dobiti na web portalu www.strukturnifondovi.hr a Ministarstvo pruža tehničku pomoć oko pripreme dokumentacije za apliciranje. Ministarstvo je provelo edukaciju kroz regionalne dane EU fondova, kroz koju je prošlo više od 1500 osoba.

ZAGREB - Programom zbrinjavanja u Ini je obuhvaćeno 180 zaposlenika, većinom administrativno osoblje, a kompanija im je osigurala otpremninu u visini od 75 posto bruto plaće po godini staža i za otpremnine je rezervirano više od 43 milijuna kuna, odgovorili su iz Ine na upit o programu zbrinjavanja radnika. Riječki Novi list danas je objavio kako Ina, usred pregovora Vlade i MOL-a, otpušta 181 radnika, kako se program zbrinjavanja viška provodi protivno mišljenju Radničkog vijeća te kako se povjerenik riječke podružnice Sindikata EKN-a u Ini Ivica Perinić dopisom obratio ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku koji je nedavno izjavio kako će inzistirati da se ne provodi restrukturiranje i ne dijele otkazi dok traju pregovori Vlade i MOL-a. Iz Ine odgovaraju kako program zbrinjavanja nije ni na koji način povezan s pregovorima, niti čini dio pregovora s obzirom da je taj program bio prethodno pokrenut i odobren.

ZAGREB - Predstavnici Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i GfK Centra za istraživanje tržišta predstavit će danas na konferenciji za novinare rezultate prvog istraživanja o udjelu troškova za energente u ukupnim prihodima kućanstava u Hrvatskoj. Rezultati istraživanja, kako navode, pokazuju da gotovo dvije trećine hrvatskih kućanstava troši više od 10 posto svojih prihoda na osnovne energetske potrebe. Na konferenciji će biti predloženi načini i mjere za suzbijanje energetskog siromaštva prema iskustvima iz drugih zemalja EU, a svoje aktivnosti na toj temi predstavit će i predstavnici ministarstava gospodarstva, zaštite okoliša i prirode te socijalne politike i mladih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙