FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za srijedu, 25. rujna

ZAGREB, 25. rujna 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za srijedu, 25. rujna.

BRUXELLES - Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding sastat će se u srijedu u Bruxellesu s hrvatskim ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem kako bi pokušali pronaći kompromis o primjeni europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj. Reding je u utorak u Helsinkiju izjavila da još nije postignut kompromis s hrvatskom vladom o europskome uhidbenom nalogu i da očekuje da Hrvatska promijeni zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije te rekla kako očekuje ministra Miljenića u Bruxellesu kako bi razgovorali o hrvatskom zakonu o provedbi europskog uhidbenog naloga.

NEW YORK - Nastavak zasjedanja 68. Opće skupštine UN-a na kojem sudjeluju predsjednik države Ivo Josipović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. U prijepodnevnim satima će Josipović imati bilateralni susret s albanskim premijerom Edijem Ramom, a potom će sudjelovati na Prvoj inicijativi za globalno obrazovanje (GEFI) i kratko se obratiti nazočnima. Također će se kratkim govorom obratiti i povodom obilježavanja 20. godišnjice Bečke konferencije o ljudskim pravima. U večernjim satima po mjesnom vremenu Josipović će se sastati s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, a potom će nazočiti prijemu koji u čast šefova izaslanstava daju predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, predsjednik Europsle komisije Jose Manuel Barroso i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. Ministrica Pusić će također sudjelovati na inicijativi za globalno obrazovanje koju je prošle godine pokrenuo Ban Ki-moon te na sastanku o temi "Prateća dostignuća pri realizaciji milenijskih razvojnih ciljeva". Navečer će sudjelovati na Kaspijskom forumu.

DAMASK - Inspektori UN-a za kemijsko oružje ponovo dolaze u Siriju kako bi nastavili istragu o korištenju kemijskog oružja u građanskom ratu toj zemlji.

GIBRALTAR - Na španjolsko-gibraltarsku granicu stižu promatrači EU-a koji će pokušati pomoći u rješavanju spora Velike Britanije i Španjolske. Stručnjaci će izvršiti "procjenu graničnih kontrola, slobode kretanja ljudi i robe, uključujući prijevare i krijumčarenje". Istražit će i španjolske pritužbe da je Gibraltar blokirao pristup španjolskim ribarskim brodovima postavivši betonske blokove u sporne vode. Gibraltar objašnjava da je umjetni greben postavio radi zaštite ribljeg fonda.

Dežurni urednici:

Noć: Andrej Matijašević

Prije podne: Maša Taušan

Poslije podne: Damir Muštović

Navečer: Darko Vlahović

Tel: 00385-1-48-08-645

Fax: 00385-1-48-08-822

E-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙