FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stiglo 370 zahtijeva za POS-ove stanove u Splitu

SPLIT, 24. rujna 2013. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) do sada je zaprimila 370 zahtijeva za kupnju stana na splitskoj lokaciji Kila 3, gdje će se po modelu poticajne stanogradnje (POS) u prvoj fazi izgraditi 206 stanova čija će najveća predvidiva cijena po četvornom metru iznositi 1.100 eura, uz jedinstvenu kreditnu liniju s prosječnom kamatnom stopom od 3,9 posto.

To su danas na konferenciji za novinare u splitskoj Gradskoj upravi izvijestili zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir te ravnatelj APN Slavko Čukelj. Rekli su kako je rok za prijavljivanje za kupnju ovih stanova do 30. rujna ove godine nakon čega će se pristupiti bodovanju zahtijeva.

Oni koji ne budu uvršteni u popis za 206 stanova iz prve faze Kile 3 imat će šansu u sljedećim fazama gradnje POS-ovih stanova u Splitu, za što se, kazali su, traže lokacije i pregovara s potencijalnim ponuđačima lokacija. Čukelj je kazao kako će građani koji su podnijeli zahtjev za kupnju stana, a ne budu uvršteni na popis od 206 stanova, imati pravo prigovora.

Uhlir je rekao kako je investicija za gradnju 206 POS-ovih stanova na Kili 3 vrijedna oko 150 miljuna kuna, a tu će investiciju država poticati s 25 posto inicijalnih sredstava. Država će na isti način poticati i izgradnju POS-ovih stanova u Zagrebu, investiciju vrijednu oko 186 miljuna kuna.

Naglasio je kako ovim modelom stanogradnje država nastoji pomoći mladima da dugoročno riješe stambeno pitanje, ali ujedno i potaknuti sektor graditeljstva koji se nalazi u nezavidnoj situaciji. Upitan hoće li se pri gradnji POS-ovih stanova u Splitu voditi računa o njihovoj sigurnosti za slučaj potresa, Uhlir je rekao kako hrvatski tehnički propisi i pravilnici, koji se odnose na armirane betonske kontsrukcije, uključuju najsuvremenije metode zaštite od potresa.

Splitski dogradonačelnih Goran Kovačević napomenuo je kako su gradske vlasti poduzele sve potrebne mjere za uređenje infrastrukture na lokaciji Kila, na tromeđi između Splita i Solina, gdje se planiraju graditi POS-ovi stanovi. "Očekujemo da će vrlo brzo biti regulirana i pravomoćna lokacijska dozvola za te stanove", rekao je.

Prema podacima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, do sada je u Hrvatskoj po modelu POS-a izgrađeno 5.146 stanova, a cjelokupna investicija kreće se oko 2,4 miljarde kuna, od čega je država putem poticajnih sredstava uložila oko 610 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙