FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga: dugotrajan štrajk mogao bi ugroziti pacijente

SPLIT, 24. rujna 2013. (Hina) - Hrvatska udruga za zaštitu prava pacijenata, koju vodi splitska liječnica u mirovini Đula Rušinović Sunara, podržava štrajk dijela zdravstvenih djelatnika, ali i strahuje da bi dugotrajna organizacija rada bolnica kroz pružanje usluga kao nedjeljom mogla ozbiljno ugroziti zdravlje, sigurnost i živote korisnika zdravstvenih usluga.

"Kako se tijekom štrajka iz potpuno realnih i objektivnih razloga povećava mogućnost kršenja prava pacijenata, ugrožavanja njihove sigurnosti i oštećivanja prava, smatramo neodgovornim da nadležne institucije ne razmišljaju o izmjeni Zakona o zaštiti prava pacijenata", rekla je na konferenciji za novinare Rušinović Sunara.

Time pokazuju da pacijenti i njihova ljudska prava nisu u središtu njihova interesa, niti je pacijent u središtu zdravstvenog sustava, kako to proklamira u svim javnim istupima ministra zdravlja Rajko Ostojić, kazala je Rušinović Sunara.

Upozorila je na neučinkovitost Zakona o zaštiti prava pacijenata koji ne pruža mogućnost pravednog vođenja procesa utvrđivanja odgovornosti zdravstvenih radnika niti obeštećenja eventualno oštećenih građana.

Rušinović Sunara tvrdi da se Hrvatska nije pripremila za razdoblje nakon 25. listopada, kada na snagu stupa Direktiva EU o prekograničnom korištenju zdravstvenih usluga.

"Njemački pacijent platit će u Hrvatskoj zdravstvenu uslugu po našem cjeniku, što je za njega povoljno. No, zbog takvih pacijenata manjkat će usluga domaćim pacijentima koji neće imati novca za skupo plaćanje liječnika", kaže Rušinović Sunara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙