FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 23. rujna 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat:

ZAGREB - HNS će podržati SDP-ov prijedlog ustavnih promjena, ako se nemogućnost zastare bude odnosila na sva teška ubojstva, a ne samo na politički motivirana, potvrđeno je Hini iz HNS-a. "Ta je promjena puno šira i logičnija, jer obuhvaća sva teška ubojstva. To su naše pozicije i početna ideja, oko koje postoji suglasnost kako izići iz ove situacije", rekao je Hini izvor iz vrha stranke. HNS se početkom srpnja protivio mijenjanju Ustava, s objašnjenjem da česte ustavne promjene nisu dobre, a od posljednje promjene prošle su tek tri godine. Iz stranke se tada neslužbeno moglo čuti i tumačenje da se nezastarijevanje politički motiviranih ubojstava može osigurati i na druge načine, primjerice proširenjem kataloga kaznenih djela. Predsjednica stranke Vesna Pusić naknadno je obrazložila i da bi se ukidanjem zastare za politički motivirana ubojstva u Hrvatskoj, 20 godina nakon osamostaljenja, provela lustracija te da je HNS-u to neprihvatljivo.

ZAGREB - Sanacijska upraviteljica virovitičke bolnice Marijana Živko odbacila je tvrdnje predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića da je smijenila sve šefove odjela u toj bolnici. Nakon što je Večernji list objavio članak u kojem sanacijska upraviteljica proziva Babića da ne dolazi redovito na posao i sam sebi potpisuje broj radnih sati, Babić je od ministra Rajka Ostojića zatražio njezinu smjenu, uvjetujući time nastavak socijalnog dijaloga. Pritom je ustvrdio da Živko "brutalno lomi štrajk" i radi pritisak na liječnike, te da je smijenila šefove svih odjela u toj bolnici, nazvavši to "Bartolomejskom noći". Živko u današnjem priopćenju tvrdi da je razriješila pet od ukupno 17 predstojnika bolničkih jedinica, i to pet dana prije no što je uopće počeo štrajk liječnika i medicinskih sestara.

ZAGREB - Saborski zastupnik SDP-a Ivan Račan na facebooku se danas osvrnuo na predstojeće unutarstranačke izbore u zagrebačkom SDP-u, ocijenivši kako je ta SDP-ova gradska organizacija duboko podijeljena, što pokazuje i 'očito prljava igra', bez jasno postavljenih pravila, koju vode trojica kandidata za predsjednika SDP-a Zagreba - Davor Bernardić, Gordan Maras i Mirando Mrsić. Račan je upitao i otkuda Bernardić, Maras i Mrsić financiraju svoje kampanje, te je prozvao nacionalni SDP zbog kaosa u stranci.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je da se gradska infrastruktura nikada neće privatizirati, već će se s određenim djelatnostima u podružnicama Zagrebačkog holdinga ići na tržište. Bandić je na novinarsko pitanje o navodnim sukobima u Upravi Holdinga oko izdvajanja i privatizacije nekih podružnica iz gradske megatvrtke rekao da će Uprava predložiti koje će djelatnosti podružnica ići tržište, dok se kapitalni komunalni monopol, odnosno infrastruktura nikada neće privatizirati. Neće se privatizirati vodoopskrba niti će građani zbog toga dobivati veće račune za vodu, ustvrdio je Bandić.

ZAGREB - Predstavnici Vlade RH predvođeni ministrom financija Slavkom Linićem danas su sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i predstavnicima Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga razgovarali o mogućnosti redefiniranja vlasništva društva APIS IT. Budući da APIS IT d.o.o. većinu poslova obavlja za državu, oko 80 posto, država je zainteresirana i za redefiniranje vlasništva i otkup udjela Grada Zagreba, rekao je ministar Linić. Dogovoreno je da se razgovori i konzultacije o toj temi nastave na ekspertnoj razini. APIS IT, Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama pruža strateške, stručne i provedbene usluge javnom sektoru Hrvatske. Predstavnici Vlade razgovarali su i o mogućoj suradnji s gradskim upravnim tijelima o novom projektu Ministarstva socijalne politike i mladih "One stop shop".

ČAKOVEC - Romi iz Pribislavca kraj Čakovca popodne su prosvjedovali zbog najavljenog rušenja njihovih bespravno izgrađenih triju kuća u tamošnjem romskom naselju, zahtijevajući poništenje naloga o rušenju koji je izdalo Ministarstvo graditeljstva. Prosvjedom, koji je počeo u romskom naselju i završio ispred zgrade općine, Romi žele zaustaviti dolazak bagera. Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije i zamjenik načelnice općine Željko Balog usprotivio se da se, kako je rekao, od 17 tisuća nelegalnih objekata u županiji ruše samo oni u romskom naselju. Žitelji romskog naselja u Pribislavcu za najavljeno rušenje krive općinsku načelnicu Višnju Ivačić, koja im pak odgovora kako su joj se obratili nezadovoljni vlasnici zemljišta na kojima su izgrađene nelegalni objekti.

GOSPIĆ - Petero osoba je teže i lakše ozlijeđeno u sudaru dvaju automobila koji se popodne dogodio kod Udbine, izvijestila je ličko-senjska policija. Policija u kratkoj obavijesti navodi kako se prometna nesreća dogodila oko 17 sati na brzoj cesti D-522 Udbina-Gornja Ploča. U tijeku je policijski očevid i utvrđivanje uzroka nesreće, a promet tom cestom trenutno je u prekidu.

RIJEKA - Projekt "Mosaic of European Identity", koji se održava od 20. do 27. rujna, a koji financira Europska komisija putem programa Mladi na djelu, predstavljen je u riječkoj gradskoj vijećnici. Riječ je o razmjeni 35 mladih iz Francuske, Italije, Poljske, Portugala, Slovenije, Turske i Hrvatske, a cilj projekta je propitivanje identiteta, od lokalnih do nacionalnih i europskih. Sudionici će predstavljati gradove i države iz kojih dolaze te putem zabavno-edukativnih sadržaja upoznavati riječku povijest i baštinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙