FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Asad: Pobunjenici bi mogli spriječiti pristup lokacijama s kemijskim oružjem

DAMASK, 23. rujna 2013. (Hina/AP) - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad u ponedjeljak je izjavio da će njegova vlada međunarodnim stručnjacima omogućiti pristup kemijskom oružju, ali je i upozorio da bi im pobunjenici mogli blokirati pristup lokacijama na kojima je uskladišteno spomenuto naoružanje.

U razgovoru za Kinesku državnu televiziju, Asad je rekao da je Damask predan primjeni rusko-američkog dogovora da se kemijsko naoružanje stavi pod međunarodni nadzor. Prema dogovoru postignutom prošli tjedan u Ženevi, inspektori bi na teren u Siriji mogli izaći do studenoga.

Vlada, rekao je Asad, nema "nikakvih problema" da inspektore odvede do mjesta na kojima se drži oružje, ali do nekih bi se moglo teško doći zbog sukoba koji su u tijeku između pobunjenika i sirijske vojske.

"Govorim o mjestima u kojima su prisutne naoružane skupine. One bi mogle htjeti zaustaviti dolazak inspektora", kazao je Asad.

Damask je udovoljio prvom zahtjevu iz rusko-američkog dogovora i poštovao rok o popisu svog arsenala kemijskog oružja i proizvodnih pogona, kako bi se oružje i postrojenja osigurali i uništili, a sada bi na teren trebali izaći inspektori. Kako je dogovoreno, do sredine 2014., sve komponente sirijskog programa kemijskog naoružanja trebale bi biti uklonjene iz zemlje ili uništene.

Sirija, kako se pretpostavlja, raspolaže s oko 1.100 tona kemijskog oružja, uključujući iperit i sarin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙