FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 23. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta u 4,30 sati:

BERLIN - Demokršćanska Unija CDU/CSU kancelarke Angele Merkel je prema posljednjim prognozama na temelju podataka izlaznih anketa i prebrojanih glasova iz 266 od 299 izbornih krugova, pobjednik parlamentarnih izbora u Njemačkoj, ali joj za apsolutnu većinu u Bundestagu nedostaju četiri mjesta pa će za sastavljanje vlade trebati koalirati sa socijaldemokratima ili strankom Zeleni. Po prognozama objavljenim nakon ponoći Unija CDU/CSU osvojila je 41,7 posto glasova, socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) 25,6 posto, stranka Ljevica 8,5 posto i Zeleni 8,4 posto. Dosadašnji partner demokršćana, Liberalno demokratska stranka (FDP) s osvojenih 4,7 posto glasova nije prešla izborni prag pa prvi put u poslijeratnoj Njemačkoj neće ući u parlament. Najveći priliv glasova u usporedbi s posljednjim izborima prije četiri godine ostvarila je Unija CDU/CSU koju je u nedjelju biralo 7,9 posto više birača nego 2009. SPD je osvojio 2,6 posto više glasova, dok su stranke Ljevica i Zeleni izgubili 3,4, odnosno 2,3 posto glasova. Najveći gubitak zabilježio je FDP kojeg je biralo 9,9 posto birača manje nego na posljednjim izborima. Izlaznost birača od 72 posto bila je za dva posto viša nego 2009., kada je zabilježena najniža izlaznost u poslijeratnoj Njemačkoj. U tradicionalnoj TV analizi "Berliner Runde" koja je na programu u izbornoj večeri, Angela Merkel se nije htjela izjasniti glede mogućih koalicija. Iako bi stranke lijevog bloka, SPD, Zeleni i Ljevica raspolagale tijesnom većinom u Bundestagu, SPD i Zeleni su odbacili mogućnost koaliranja sa strankom Ljevica. Unija CDU/CSU mogla bi koalirati s SPD-om i Zelenima pri čemu je koalicija sa socijaldemokratima, poznata i kao "velika koalicija", najizglednija opcija.

ZAGREB - Francuski predsjednik Francois Hollande i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy čestitali su njemačkoj kancelarki Angeli Merkel na pobjedi na njemačkim parlamentarnim izborima. Hollande i Merkel telefonski su razgovarali nakon što su objavljeni prvi rezultati izbora na kojima je premoćno pobijedila demokršćanska koalicija CDU/CSU. Francuski predsjednik i njemačka kancelarka izrazili su želju da "nastave blisku suradnju kako bi se suočili s novim izazovima izgradnje Europe", priopćeno je iz Hollandeova ureda. Kako je navedeno, Hollande je pozvao Merkel na razgovore u Pariz čim se sastavi nova njemačka vlada. Čestitku Merkel uputio je i Van Rompuy. "Čestitam Angeli Merkel na izbornim rezultatima. Veselim se nastavku bliske suradnje ", napisao je Van Rompuy na svom Twitter računu.

NAIROBI - Kenijska vojska izvijestila je u nedjelju da je oslobođena većina taoca u trgovačkom centru u Nairobiju, gdje je u napadu islamističke militanatne skupine al Shabaab ubijeno najmanje 68 osoba, a 175 ranjeno. "Većina taoca je puštena, a kenijske obrambene snage su preuzele nadzor nad mnogim djelovima zgrade", rekao je KTN televiziji vojni glasnogovornik Colonel Cyrus Oguna, izvijestila je agencija Reuters. Kenijska vojska navela je na twitteru da je akcija osjetljiva jer žele sve taoce spasiti žive, navela je agencija AFP. Predsjednik Uhuru Kenyatta izjavio je ranije da među 10 do 15 napadača ima i žena. Islamisti su trgovački centar napali u subotu kada je u centru bio vrlo veliki broj kupaca. Dužnosnici nisu rekli koliko su talaca uzeli napadači no jedna je kenijska televizija izvijestila da je riječ o 30 osoba. Radikalni islamisti iz Al Shabaaba, koji se u Somaliji bore i protiv kenijskih i drugih afričkih mirovnjaka, traže do Kenyatte da okonča kenijsku misiju u Somaliji. Kenija je u listopadu 2011. poslala vojnike da se obračunaju s militantima koje optužuje da otimaju turiste i napadaju kenijske snage sigurnosti. Izvor iz izraelskih snaga sigurnosti je rekao da se na mjestu krize nalaze izraelski savjetnici koji pomažu Keniji okončati opsadu.

HONG KONG - Snažan tajfun pogodio je u ponedjeljak Hong Kong i južnu kinesku obalu pri čemu je poginulo najmanje dvadesetero ljudi. Tajfun Usagi, koji oštetio dalekovode i uzrokovao poplave, najjača je oluja zabilježena ove godine na zapadnom Pacifiku. Oluja se u nedjelju kasno navečer odrazila na poslovanje azijskih financijskih centara, a otkazano je više od 370 letova. Vjetar je u nekim djelovima prelazio brzinu od 180 kilometara na sat, pri čemu je rušio stabla i dizalice te odnosio automobile. Najmanje dvadesetero ljudi je poginulo na kineskoj južnoj obali, izvijestili su tamošnji mediji. Žrtve su stradale od krhotina ili su se utopile, dok je jedan čovjek poginuo kad se na njega srušilo prozorsko staklo. "Ovo je najsnažniji tajfun koji sam ikad vidio", rekao je jedan očevidac agenciji Xinhua. Oluja je ranije uništila tri glavna električna voda u obalnom području Fujiana zbog čega je bez struje ostalo 170.000 domaćinstava. Unatoč ranijim upozorenjima da bi tajfun mogao predstavljati ozbiljan rizik za Hong Kong, taj je grad pretrpio samo minimalnu štetu i nije bilo ljudskih žrtava. Hongkonška burza je zbog tajfuna odgodila trgovanje vrijednosnim papirima.

JERUZALEM - Izraelski vojnik ubijen je u nedjelju tijekom židovskog festivala u Hebronu, gradu na okupiranoj Zapadnoj obali u kojem petstotinjak izraelskih doseljenika živi među sto tisuća Palestinaca. To je drugi izraelski vojnik kojeg su, kako se sumnja ubili palestinski napadači, dok napetosti na tom nemirnom području rastu unatoč tome što su srpnju obnovljeni mirovni pregovori. Ubojstvo dvojice izraelskih vojnika osudile su Sjedinjene Američke Države u priopćenju objavljenom u New Yorku, gdje se diplomate okupljaju na Glavnoj skupštini UN-a. "Takvo nasilje i teror su neprihvatljivi te potkopavaju napore kako bi se uspostavilo pozitivno ozračje potrebno za nastavak mirovnih pregovora", rekla je u priopćenju glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je nakon ubojstva vojnika da će "ojačati naselja" na području na kojem Palestinci žele državu. "Tko nas pokušava iskorijeniti iz grada naših otaca doživjet će upravo suprotno", rekao je Netanyahu. Hebron je duže vrijeme mjesto sukoba između Izraelaca i Palestinaca, koji traže državnost na Zapadnoj obali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙