FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lavrov: SAD ucjenjuje Rusiju u vezi sa Sirijom

ZAGREB/MOSKVA, 22. rujna 2013. (Hina) - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u nedjelju Washington da ucjenjuje Moskvu u vezi sa Sirijom prijeteći da će prekinuti rad s Organizacijom za zabranu kemijskog oružja ako Moskva ne podrži rezoluciju o Siriji na temelju poglavlja 7 povelje Ujedinjenih naroda.

"Američki partneri ucjenjuju nas: ako Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a ne podrži rezoluciju temeljem poglavlja 7, onda ćemo prestati raditi s Organizacijom za zabranu kemijskog oružja", rekao je Lavrov u intervjuu za Prvi kanal.

To je u suprotnosti s dogovorom postignutim s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem 14. rujna u Ženevi, rekao je Lavrov.

Dogovor Kerry-Lavrov o Siriji predviđa da prvo Organizacija za zabranu kemijskog oružja donese odluku o Siriji, a tek nakon toga slijedi rezolucija Vijeća sigurnosti koja će poduprijeti tu odluku, ali ne na temelju poglavlja 7, rekao je Lavrov.

Poglavlje 7 UN-ove Povelje predviđa primjenu "kaznenih mjera" protiv neke države koja krši međunarodno pravo, a te se mjere kreću u rasponu od gospodarskih sankcija do primjene sile.

"Sada zapadni partneri pokušavaju progurati rezoluciju temeljem poglavlja 7 ne čekajući preporuke glavnog tajnika UN-a", rekao je Lavrov i upozorio "zapadne partneri da su nervozni".

"Jasno im je da ako bude spomenuto poglavlje 7 da će imati priliku pokušati dobiti neku osnovu u Vijeću sigurnosti UN-a za svoje jednostrane akcije", objasnio je ruski šef diplomacije.

"Mi im savjetujemo da čuvaju živce i poštuju međunarodno pravo - Konvenciju o zabrani kemijskog oružja - a ne da sastavljaju rezolucije koje tu konvenciju u stvari stavljaju u zadnji plan, a na prvo mjesto stavljaju svoje osobne ili geopolitičke, državne ambicije", zaključio je Lavrov.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙