FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najbogatiji Kinez otvorio filmski grad

QINGDAO, 22. rujna 2013. (Hina/AFP) - U prisustvu skupine američkih i azijskih zvijezda, kineski konglomerat Wanda Group pokrenuo je u nedjelju ambiciozni projekt "filmskog grada" u Qingdaou gdje kani snimati stotinjak filmova godišnje, stvarajući konkurenciju Hollywoodu.

Izgradnja tog ogromnog kompleksa, površine 376 hektara, od kojih 200 namijenjenih filmskoj proizvodnji, počela je ove godine ali bi se trebao počeo koristiti tek 2016.

Taj "orijentalni filmski grad" koji predstavlja ukupno ulaganje od 50 milijardi yuana (6,1 milijardi eura), "veliki je projekt primjene nacionalne politike koja od Kine želi napraviti kulturnu silu", izjavio je u nedjelju vlasnik Wande Wang Jianlin.

Wang se u poretku koji je početkom rujna objavio časopis Forbes pojavio kao najbogatiji Kinez.

Smješten u predgrađu lučkog grada Qingdaoa, poznata po pivu ("Tsingtao"), između stjenovitih brda i obale, kompleks obuhvaća 20 studija, među kojima "najveći studio na svijetu" s površinom od 10.000 četvornih metara, a trebao bi proizvesti ukupno "najmanje stotinjak filmova godišnje".

Wanda tvrdi da je sklopila "preliminarne sporazume" kako bi se osigurala da će se ondje svake godine snimiti tridesetak stranih filmova.

Na otvorenju su se u nedjelju pojavile kineske zvijezde sedme umjetnosti poput glumice Zhang Ziyi, ali i inozemne filmske zvijezde poput Nicole Kidman, Leonarda DiCaprija, Johna Travolte, Ewana McGregora i Catherine Zeta-Jones.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙