FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irački Kurdi birali pokrajinski parlament

ERBIL, 21. rujna 2013. (Hina/AFP) - Irački Kudi birali su u subotu pokrajinski parlament u vrijeme velikih napetosti sa saveznom vladom u Bagdadu, ali i sukoba u Siriji između Kurda i džihadista.

Izbori su održani u vrijeme kada pitanje "kurdske nacije" postaje aktualno jer službeni Damask gubi kontrolu nad kurdskim pokrajinama na sjeveru Sirije gdje 30 mjeseci traje pobuna protiv režima predsjednika Bašara al Asada.

Promatrači su ocijenili da su izbori protekli bez izgreda, a Ujedinjeni narodi pozdravili su miran tijek i visok odziv od 74 posto.

Prvi rezultati očekuju se idućih dana.

Za pokrajinski parlament natjecale su se tri glavne stranke, Demokratska stranka Kurdistana (PDK) koju vodi pokrajinski predsjednik Masud Barzani, Patriotska unija Kurdistana (PUK) koju vodi Džalal Talabani, ujedno irački predsjednik, te oporbena stranka Goran.

Naftom bogati irački Kurdistan želi izgraditi vlastiti naftovod koji bi ga izravno povezivao sa stranim tržištima. Sada sirovu naftu izvozi kamionima u susjednu Tursku temeljem ugovora sa stranim tvrtkama.

Irački Kuridstan ima snažniji gospodarski razvoj od ostatka zemlje, zbog čega je Bagdad nezadovoljan te izvoz nafte kamionima naziva krijumčarenjem, a izravne ugovore sa strancima bez odobrenja savezne vlade smatra protuzakonitima.

Tri pokrajine iračkog Kurdistana sve se više udaljuju od savezne vlade s kojom se spore i oko upravljanja područjem Kirkuka, također bogatim naftom, koji Kurdi žele učiniti dijelom svog teritorija.

Regija je pogođena i ratom u Siriji te je primila desetke tisuća sirijskih Kurda izbjeglih između Kurda i džihadista, protivnika Dmaaksa. k p koji

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙