FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 21. rujna 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

TIKRIT

Šestorica pripadnika specijalne policije ubijena su u vatrenom obračunu koji je trajao puni sat vremena nakon što su četiri bombaša samoubojice upali u policijski stožer u Baiji, 180 kilometara od Bagdada, doznaje se u subotu iz izvora službi sigurnosti. Napadači su prvo ubili stražare na ulazu u kompleks, a u okršaju koji je uslijedio trojica napadača su se raznijela, dok je treći ubijen. Za sada se ne zna tko stoji iza napada, ali sumnja pada na sunitske islamiste koji su pojačali napade na iračku vladu predvođenu šijitima. Irački i sirijski ogranci al-Kaide su se početkom godine udružili u skupinu Islamska država Iraka i Levanta. U kolovozu je u Iraku poginulo oko 800 ljudi, priopćio je UN.

ISLAMABAD

Pakistan je u subotu ujutro oslobodio mulu Abdula Ganija Baradara, nekadašnju desnu ruku šefa afganistanskih talibanskih ustanika mule Omara, izjavio je glasnogovornik pakistanskog ministarstva unutarnjih poslova. "Baradar je oslobođen", izjavio je glasnogovornik Omar Hamid ne navodeći detalje. Oslobađanjem mule Baradara, uhićena u Pakistanu početkom 2010., želi se, po Islamabadu, "olakšati afganistanski proces pomirenja" kako bi se okončao sukob koji suprotstavlja gotovo 12 godina vladu u Kabulu, koju podržava NATO, i talibanske ustanike. Baradara se smatra jednim od talibanskih vođa s kojima je moguće doći do mirovnog rješenja kroz pregovore. Pakistan je istaknuo ovog tjedna da neće izručiti Baradara afganistanskoj vladi.

LIMA

Pomoćni biskup Ayacucha, na jugoistoku Perua, Gabino Miranda razriješen je dužnosti nakon optužbi za pedofiliju, izjavio je u petak biskup Luis Bambaren, bivši predsjednik Peruanske episkopalne konferencije. "Nije samo razriješen dužnosti nego i razređen", izjavio je novinarima Luis Bambaren, govoreći o prvom priznatom slučaju u Peruu biskupa umiješana u seksualno zlostavljanje maloljetnika. "Stvari moraju biti vrlo jasne, papa Franjo je to rekao, nulta tolerancija za bilo koga, biskupa ili svećenika, ne mogu se tolerirati seksualna zlostavljanja maloljetnika", dodao je Bambaren. Ime Gabina Mirande, biskupa člana organizacije Opus Dei, objavljeno je na web stranicama nadbiskupije Ayacucho.

MANILA

Super-tajfun Usagi, najsnažnija tropska oluja ove godine, donio je olujne kiše i nalete vjetra na Filipine i Tajvan čupajući stabla i dovodeći do prekida struje, a prijeti i Hong Kongu. Tajfun je prvo pogodio otočje Batanes na sjeveru Filipina tijekom noći s vjetrom brzine 250 kilometara na sat, nanijevši štetu telefonskim linijama i poljoprivrednim dobrima, rekle su vlasti. "Vjetar je vrlo jak. Sada ne mogu izaći", izjavio je guverner Batanesa Vicente Gato na radiju. "Brojna stabla su iščupana iz tla i nemamo više struje", kazao je on. U zadnjem izvješću Nacionalni centar za upravljanje katastrofama zabilježio je poplave u četiri područja glavnog otoka Luzona, najnastanjenije zone u zemlji. Nekoliko cesta i mostova izvan upotrebe je zbog porasta voda ili klizanja terena. Na Tajvanu nekoliko je letova otkazano a trajektni promet zaustavljen, dok su škole i uredi zatvoreni na brojnim mjestima, posebice na jugu i istoku zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙