FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović u Međimurju: Najveći uspjeh je pobijediti bez ispaljenog metka

ČAKOVEC, 19. rujna 2013. (Hina) - Predsjednik Ivo Josipović večeras je u Čakovcu na svečanoj akademiji u povodu 22. obljetnice oslobođenja Međimurja od JNA rekao kako je "najveći uspjeh borbe kad se pobijedi bez ispaljenog metka", a, kako je istaknuo, Međimurci su to uspjeli pokazavši koliko su mudri.

Josipović je dodao kako su Međimurci isto tako pokazali, da su, kad je to bilo potrebno, bili sposobni i ispaliti metak. Međimurje je po mnogo čemu ponos Hrvatske, pa tako i u borbi tijekom Domovinskog rata, rekao je predsjednik.

Govoreći o tome kako je bivša čakovečka vojarna danas postala dio Centra znanja, Josipović je kazao kako u tome ima puno simbolike, jer mjesto s kojeg su mladi branitelji nekad odlazili na bojišta danas je mjesto gdje mladi uče te postižu gospodarske i druge uspjehe. Međimurje je kraj koji ulaskom u EU ima novu, bolju perspektivu, istaknuo je predsjednik dodajući kako ćemo se branitelja uvijek sjećati.

Međimurski župan Matija Posavec je naglasio kako je Međimurje prvi hrvatski kraj koji je u potpunosti oslobođen od JNA, ali da se o tome u Hrvatskoj malo zna.

Isto tako hrvatskoj je javnosti slabo poznato koliko je oružje koje je stiglo iz čakovečke vojarne i karaula na Muri značilo u obrani domovine, kazao je Posavec dodajući kako se to mora promijeniti. Međimurci su izuzetno ponosni na dane iz 91. jer su pokazali koliko vole Hrvatske, završio je Posavec.

Svečanoj akademiji prisustvovali su brojni branitelji, dužnosnici i učenici čakovečkih srednjih škola.

Međimurje svoj dan oslobođenja od JNA slavi 17. rujna kada je 1991. godine mirno predana vojarna u Čakovcu.

Istog dana kad i u Čakovcu, mirno je preuzeta karaula u Kotoribi, dok su vojnici JNA karaulu u Donjoj Dubravi raznijeli eksplozivom i prebjegli preko Mure u Mađarsku.

Dan kasnije, 18. rujna preuzeta je karaula u Goričanu čime su svi objekti bivše JNA u tadašnjoj Općini Čakovec stavljeni pod nadzor hrvatskih snaga

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙