FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fabius: objektivnost UN-ovih inspektora izvan sumnje

PARIZ, 18. rujna 2013. (Hina/AFP) - Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius ocijenio je u srijedu da "nitko" ne može "sumnjati u objektivnost" UN-ovih inspektora u Siriji koje Rusija optužuje za "pristranost".

"Nitko ne može sumnjati u objektivnost ljudi koje je imenovao UN", rekao je francuski ministar na tiskovnoj konferenciji. Rekao je da je "veoma iznenađen" izjavama zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova koji je osudio "politizirane, pristrane i jednostrane zaključke" UN-ovih inspektora u izvješću o pokolju kemijskim oružjem u Ghouti, blizu Damaska, 21. kolovoza, koje je objavljeno u ponedjeljak.

To izvješće govori o "očitim i sigurnim dokazima" da je 21. kolovoza protiv civila upotrijebljen plin sarin "u prilično velikim razmjerima", ne imenujući izrijekom počinitelje pokolja u kojemu je ubijeno više od 1400 ljudi.

Amerikanci, Francuzi i Britanci tvrde da sve upućuje na to da je taj zločin naredio režim Bashara al-Assada. Damask odbacuje te optužbe a Moskva govori o "provokaciji" sirijskih pobunjenika kako bi potaknula udare zapadnih zemalja na režim.

Fabius misli da "to izvješće koje nije ozbiljno osporeno, pokazuje da je režim raspolagao i još raspolaže jakim kemijskim arsenalom i da ga je upotrijebio".

Fabius je u Quai d'Orsayju primio španjolskog kolegu Josea Manuela Garcia-Margalla koji je zločin 21. kolovoza nazvao "zločinom protiv čovječnosti koji ne može ostati bez odgovora međunarodne zajednice (...) a počinio ga je režim Bashara al-Assada".

Garcia-Margallo se, poput Pariza, Londona i Washingtona, zauzeo da se "što prije" donese "obvezujuća" rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti koja će sadržavati odredbe dogovora o kemijskom razoružanju Sirije koji su u subotu u Ženevi postigli Amerikanci i Rusi.

"Diplomati razgovaraju. Dogovor se mora što prije pravno i praktično provesti u djelo", dodao je Fabius, ne rekavši kada bi se to moglo dogoditi. Francuski predsjednik Francois Hollande je govorio o glasovanju do kraja tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙