FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Zadru otvorena izložba u povodu 130. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića

ZAGREB, 18. rujna 2013. (Hina) - U zadarskoj Gradskoj loži u utorak navečer otvorena je izložba djela Ivana Meštrovića u povodu 130. obljetnice njegova rođenja, koju su zajednički organizirali Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar i Muzeji Ivana Meštrovića.

Izložba pod nazivom "Zahvalimo njoj" tematski je posvećena majci, njezinu značenju sa sakralnog i profanog aspekta, od majke Eve do personifikacije majke naroda, skulpture “Povijest Hrvata”, koja će biti izložena na zadarskom Narodnom trgu.,

Izložena je 21 skulptura i reljefi u mramoru, drvu, gipsu i bronci, te 13 crteža i litografija, a sva djela, koja dočaravaju iznimne Meštrovićeve kreativne dosege na temu majke iz različitiih faza njegovog opusa, nastala su u razdoblju od 1905. do 1947.

Kiparev sin Mate Meštrović rekao je da je majka u radu njegova oca bila iznimno važna.

"On je napravio 'Povijest Hrvata', figuru žene. Nije napravio nekog ratnika ili heroja, nego majku Hrvata, koja predstavlja hrvatsku povijest, a to je zapravo lik njegove majke, moje bake Marte", rekao je sin slavnoga kipara.

Ivan Meštrović umjetnik je čija djela možemo stavljati i u razne kontekste današnjice, bilo da je riječ o majčinstvu ili nečemu drugom, istaknuo je ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Andro Krstulović Opara.

"Ovo je tematika koju je Meštrović cijeli svoj život radio, ali nam se čini da je bila zanemarena u općoj percepciji njegove umjetnosti", ocijenio je Opara.

Meštrovićeva djela izložena su u Zadru prvi put nakon 35 godina. Muzeji Ivana Meštrovića obilježavaju godišnjicu njegova rođenja ovom izložbom, koja je tijekom ljeta bila postavljena u njegovu rodnom mjestu Vrpolju, u Spomen-galeriji Ivana Meštrovića, u prostoru u kojem već četrdesetak godina postoji stalni postav Meštrovićevih djela.

"Izložba godine" u Zadru, kako su je već mnogi nazvali, bit će otvorena do 1. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙