FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Amnesty i HRW traže od UN-a da prijavi Siriju ICC-ju

BEJRUT, 17. rujna 2013. (Hina/AFP) - Amnesty International i Human Rights Watch (HRW) zatražili su od Ujedinjenih naroda da Siriju prijavi Međunarodnome kaznenom sudu (ICC) zbog povreda ljudskih prava, po priopćenju objavljenom u utorak.

Taj je zahtjev upućen nakon objave izvješća UN-ovih inspektora koji je potvrdio da je u napadu 21. kolovoza blizu Damaska korišteno kemijsko oružje. U tom je napadu poginulo 1.400 ljudi, među kojima je bilo i djece, po informacijama američke obavještajne službe.

Po američko-ruskom dogovoru, Damask je pristao odreći se kemijskog oružja, ali su dvije međunarodne organizacije za ljudska prava ocijenile da ratni zločini ne smiju ostati nekažnjeni.

"Zločini (...) su činjeni na dnevnoj bazi" u Siriji, istaknuo je Amnesty, podsjetivši da se "odavno čeka" da se otkriju krivci za te zločine.

Režim Bašara al-Asada i pobunjenici međusobno se optužuju za korištenje tog zabranjenog oružja.

Članice UN-ova Vijeća sigurnosti pokušavaju se dogovoriti o rezoluciji o uništenju sirijsog kemijskog oružja, ali se razilaze u vezi s pitanjem treba li u nju uključiti prijetnju primjenom sile ne bude li režim ispunio svoje obveze.

"Izvijestiti ICC o tom pitanju značilo bi poslati snažnu poruku svim zaraćenim stranama da se teški zločini počinjeni protiv međunarodnog prava, među kojima ratni zločini i zločini protiv čovječnosti, neće trpjeti", ističe HRW.

Najmanje 110.000 ljudi poginulo je u sirijskom sukobu, po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (SOHR).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙