FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska predstava otvara sarajevski Balet fest

ZAGREB, 16. rujna 2013. (Hina) - Predstava "Shut up and dance", autorski projekt koreografa Ronalda Savkovića u izvedbi ansambla Baleta riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, otvorit će 20. rujna Balet fest u Sarajevu, koji promiče balet i međunarodnu suradnju baletnih umjetnika.

Po riječima Edine Papo, umjetničke direktorice Balet festa, i umjetničke direktorice baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, taj je festival stasa u uglednu i prepoznatljivu manifestaciju čiji je prvobitni cilj, popularizacija baletne umjetnosti, ispunjen u cijelosti.

Misija Balet Festa Sarajevo je pokazati jedinstvenu baletnu umjetnost u najboljem svjetlu kroz europski i bosanskohercegovački balet, pružiti priliku da se otkrije jedinstven svijet profesionalnosti, kao i mogućnost za stjecanje uzbudljivog doživljaja ljepote baleta, ustvrdila je Papo u najavi ovogodišnjeg, četvrtog Balet festa koji će se održati do 28. rujna.

U predstavi "Shut up and dance", koja je spoj elektronske glazbe i modernog pokreta, autor se, sažimajući vlastito bogato iskustvo klasičnoga baletnog repertoara, poslužio elementima klasične baletne tehnike, varirajući ih u dovoljnoj mjeri da poprime suvremeni oblik, ali i zadrže klasičnu tehničku postavu plesa na špicama.

Izvest će ju članovi riječkog baletnog ansambla, Laura Orlić, Anka Zgurić, Marta Kanazir, Marta Voinea Čavrak, Sabina Voinea Vukman, Paula Rus, Andrei Koeteles, Joseph Cane, Martin Grainger i Daniele Romeo. Autor glazbe je hrvatski glazbenik i producent elektronske glazbe Rene Beer, a asistentica koreografa Ersilia Nikpalj.

Balet Narodnog pozorišta Sarajevo izvest će predstavu "Mare Nostrum" koreografa Davidea Bombane koja propituje je li moguće prevazići strahove od 'drugačijih', a Narodno pozorište Beograd "Ko to tamo peva", međunarodno nagrađivanu predstavu nadahnutu scenarijem istoimenog filma, nastalu u koreografiji i režiji hrvatskog koreografa Staše Zurovca.

Na festivalu će se održati i Gala koncert Baleta državnog teatra Opere i Baleta Ekatarinburg iz Rusije, na kojem će se izvesti dijelovi najpoznatije svjetske baletne baštine koja je svoj procvat doživjela upravo u toj zemlji, ali i suvremeni baletn svjetskih koreografa i skladatelja.

Baletna umjetnica i pedagoginja klasičnog baleta Minka Kamberović vodit će plesne radionice, a tijekom festivala održat će se i retrospektiva Balet Festa Sarajevo, izložba "Umjetnost za život".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙