FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: obilježena 70. godišnjica sjedinjenja Istre s Hrvatskom

RIJEKA , 13. rujna 2013. (Hina) - U sjedištu Primorsko-goranske županije (PGŽ) u Rijeci danas je svečano obilježena 70. godišnjica sjedinjenja Istre s Hrvatskom.

Ta je obljetnica u županijskom sjedištu obilježena na prijedlog akademika Petra Strčića iz Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU-a, prisjećanjem na 13. rujna 1943. kada je Narodnooslobodilački odbor Istre u Pazinu donio povijesne odluke o sjedinjenju Istre s domovinom Hrvatskom.

Tom su se prigodom na konferenciji za novinare obratili akademik Strčić i župan Zlatko Komadina, koji je Strčića predstavio kao čovjeka bez kojega bi hrvatska javnost znala puno manje o povijesti Istre i Primorja.

Strčić je podsjetio kako je odluka o sjedinjenju, osim za Istru, donijeta i za kvarnerske otoke Cres i Lošinj, liburnijski dio Istre te veći dio Kastavštine. Zanimljivo je da je tu odluku pozdravilo i svećenstvo, rekao je.

Odluku je prihvatilo Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) te Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) na zasjedanju u Jajcu u studenom 1943..

Strčić je dodao kako je do punog sjedinjenja trebalo pričekati 1954. godinu i prestanak djelovanja zona A i B u pograničnom području.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙