FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Organizatori Parade ponosa još ne znaju hoće li biti mimohoda

BEOGRAD, 12. rujna 2013. (Hina) - Organizatori ovogodišnje Parade ponosa u Srbiji još nemaju službenu procjenu sigurnosti niti bilo kakve najave policije i nadležnih državnih institucija mogu li beogradskim ulicama 28. rujna organizirati mimohod, izjavili su u četvrtak aktivisti LGBT zajednice u Srbiji.

Prve službene procjene sIgurnosnih uvjeta za održavanje Parade ponosa bit će objavljene 15. rujna, a prije svoje šetnje, planirane za 28. rujna, znat će se hoće li ovogodišnji Pride uopće biti održan, rekao je novinarima u Beogradu aktivist LGBT zajednice Boban Stojanović.

On je na tiskovnoj konferenciji prokomentirao da je to "standardna procedura, a kakva će biti politička odluka - još se ne zna".

"Doslovce nas drže u vakuumu, i možda će nas 12 sati prije šetnje obavijestiti hoće li je biti ili ne”, rekao je Stojanović. On je naglasio da Parade ponosa neće biti ako policijske procjene pokažu da se sudionici mimohoda ne mogu osjećati sigurno na ulicama.

Stojanović, ujedno i ravnatelj Queeria centra za prava LGBT zajednice, ipak je ocijenio da se ozračje u vezi s Prideom popravilo od 2001. godine.

"Od 2001. postali smo društvena i politička tema i izborili se za javni prostor, ali je osjećaj diskriminacije među pripadnicima gay populacije i dalje veoma jak", ukazao je Stojanović. On je priopćio podatke istraživanja Queeria centra od kraja 2012. do veljače 2013. godine, po kojima čak 80 posto LGBT osoba vjeruje da je "u nekoj vrsti nepovoljnijeg položaja" u odnosu na druge građane Srbije.

Međutim, kao najvažnije ocjene istraživanja u Queeria centru istaknuli su podatak po kojem više od 70 posto ispitanika drži da ih država ne štiti na odgovarajući način, unatoč dobrom zakonskom okviru, te da samo deseti dio pripadnika LGBZ zajednice tvrdi da seksualna orijentacija nije predmet diskriminacije na poslu.

Istodobno, desničarski pokret "Dveri" najavio je u četvrtak da će 28. rujna, na dan kad je predviđen beogradski Pride, održati prosvjede u središtu gradu protiv "antiobiteljske vlade Srbije", svejedno hoće li tog dana biti organiziran mimohod LGBT zajednice ili ne.

Ovaj pokret optužuje aktualnu srbijansku vlast da "uporno po diktatu Zapada dopušta da se ideologija homoseksualizma učvrsti u Srbiji i tako naruše tradicionalne i obiteljske vrijednosti srpskog društva".

Dužnosnici "Dveri" su na tiskovnoj konferenciji ocijenili da "borba za gay paradu u Beogradu ove jeseni nije borba za prava gay populacije", već je, tvrde, prije svega usmjerena na to "da se rasturi socijalna struktura srpskog društva".

Održavanju mimohoda LGBT zajednice se, osim ekstremističkih i nacionalističkih pokreta, udruga i organizacija, protivi i Srpska pravoslavna crkva.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) pozvala je prije dva tjedna srbijanskog premijera Ivicu Dačića da podupre održavanje Parade ponosa, planirane za 28. rujna, i izrazila zabrinutost što se vlada u Beogradu još nije očitovala u povodu ove manifestacije.

Također veleposlanici 14 zemalja u Beogradu, među kojima i Hrvatske, uputili su 4. rujna pismo srbijanskim vlastima i pozvali Beograd da osigura mirno i sigurno ozračje za sudionike ovogodišnje Parade ponosa. Pismo je upućeno premijeru Ivici Dačiću, koji je i ministar unutrašnjih poslova, te Goranu Miletiću, članu organizacijskog odbora Parade ponosa. U pismu veleposlanstva Nizozemske, Velike Britanije, Norveške, Italije, Španjolske, Portugala, Austrije, Danske, Švedske, Finske, Hrvatske, Belgije, Kanade, Australije te Njemačke podsjećaju da je Organizacijski odbor Parade već tražio potrebne dozvole od nadležnih, a veleposlanici su, kako se navodi, izrazili nadu da će vlasti u Srbiji odgovoriti na taj zahtjev.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙