FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 11. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati.

DUGO SELO - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako se nada da nije u pravu on već oni koji smatraju da se ne treba ostvariti njegov prijedlog za pokretanjem široke javne rasprave i postizanju konsenzusa o odnosu prema manjinskim zajednicama. Josipović je u ponedjeljak predložio pokretanje široke javne rasprave u društvu kako bi se postigao konsenzus o odnosu prema manjinskim zajednicama, a nakon prosvjeda u Vukovaru uzrokovanih postavljanjem dvojezičnih ploča, na latinici i ćirilici, na tijela državne uprave. Potrebu inicijative jučer je otklonio premijer Zoran Milanović kazavši kako postoji Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji se treba provoditi. Upitan nakon druženja s građanima u Dugom Selu za komentar Milanovićeve izjave, Josipović je kazao kako se, kad je riječ o poštivanju zakona, slaže s premijerom, ali i upozorio kako u Hrvatskoj postoji "određeni poremećaj međunacionalnih odnosa" zbog kojeg je i predložio pokretanje inicijative. Vezao uz inicijativu za održavanjem referenduma koju je pokrenula udruga "U ime obitelji", a koja u pismu od njega traži da se zauzme da se on raspiše u jednom razumnom roku jer se boje da je vlada i politika sklona odugovlačiti, Josipović je ponovio kako on o meritumu, samom sadržaju inicijative "misli drukčije", ali i da su se ispunili uvjeti za referendum te ga treba održati. "Predsjednik tu nema nikakvu nadležnost, osim što i ovom prilikom ističem kako valja poštivati Ustav i zakone i kada se radi o pravu na referendum", rekao je Predsjednik.

ZAGREB - Pučka pravobraniteljica Lora Vidović ocijenila je danas, u vezi raspisivanja referenduma kojim bi se Ustavom brak definirao kao zajednica muškarca i žene, da najnovije ideje o tome da Sabor raspiše novi referendum kojim bi se spriječila prethodna referendumska inicijativa smatra izigravanjem demokratskog procesa. "Protureferendum" o definiciji braka bio bi svojevrsno mijenjanje pravila na neadekvatan način i usred demokratskog procesa, što je posve neprihvatljivo, ističe pravobraniteljica u priopćenju. Demokratska procedura zahtijeva da Sabor, ako su se za to stekli uvjeti, raspiše referendum na predloženo referendumsko pitanje, upozorava pravobraniteljica. Pri tome, u pitanjima tumačenja Ustava u odnosu na sadržaj ljudskih prava, ključnu ulogu ima Ustavni sud. Stoga prije raspisivanja referenduma, Hrvatski sabor treba, kazala je, zatražiti od Ustavnog suda da utvrdi je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom.

DUGO SELO - Pripadnici Vojne policije Oružanih snaga RH obilježili su danas 22. obljetnicu ustrojavanja i djelovanja svečanošću u vojarni "Pukovnik Milivoj Halar" u Dugom Selu na kojoj im je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović zahvalio na doprinosu koji daju razvoju sigurnosno-obrambenog sustava i podizanju ugleda Hrvatske u svijetu. Čestitavši pripadnicima VP-a njihov dan, Josipović je zahvalio svima koji su svojim djelovanjem pridonijeli stvaranju i razvijanju sigurnosnog i obrambenog sustava te razvoju vojne policije u snažnu, efikasnu i pouzdanu formaciju. "Prisjećam se poginulih branitelja u Domovinskome ratu, a u današnjoj prigodi naročito stradalih, poginulih i nestalih pripadnika Vojne policije", rekao je Josipović i dodao kako ih "nismo i nećemo zaboraviti". Naglasio je važnost Vojne policije imajući u vidu njen doprinos u zahtjevnim zadaćama u zemlji i inozemstvu - u poslovima pomoći građanima u slučajevima prirodnih i tehnoloških nesreća te angažmana u okviru međunarodnih aktivnosti u mirovnim operacijama NATO-a, UN-a i EU.

ZAGREB - Saborski zastupnik HDZ-a Davorin Mlakar i predsjednica stranačkog Odbora za lokalnu, područnu (regionalnu) samoupravu Josipa Rimac optužili su danas Vladu da je ploče s dvojezičnim natpisima u Vukovaru postavila u krivo vrijeme i protivno odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. "Događaji u Vukovaru pokazuju da Vlada, skrivajući probleme s EU i Europskom komisijom oko izmjena Zakona o pravnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU i katastrofalnu gospodarsku situaciju, usmjerava pažnju javnosti na nešto sasvim drugo", ustvrdio je Mlakar na konferenciji za novinare. Vlada se koristi svim mogućim sredstvima da dodatno iziritira hrvatsku javnost jer su svi, osim premijera Zorana Milanovića, svjesni da je ovaj način primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina protivan interesima hrvatske većine i srpske nacionalne manjine u Vukovaru, naglasio je Mlakar, koji je bio i ministar uprave u bivšoj Vladi. Istaknuo je kako Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina treba razumijeti u cjelosti, te je pročitao članak 8. tog zakona po kojem se "prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima". Josipa Rimac je poručila da Vukovarcima i vukovarskom Gradskom vijeću treba prepustiti odluku hoće li imati dvojezične table ili ne te poštivati njihovu odluku.

OSIJEK - Novi HDSSB-ov saborski zastupnik je Krešimir Bubalo, donedavni osječki gradonačelnik, koji će u Hrvatskom saboru zamijeniti Zorana Vinkovića, đakovačkoga gradonačelnika, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić. Uz tu odluku je predsjedništvo stranke prihvatilo i zamolbu predsjednika Kluba zastupnika HDSSB-a u Hrvatskom saboru Dinka Burića da zbog gradonačelničke dužnosti u Belišću kojoj se želi maksimalno posvetiti više ne bude predsjednik saborskog Kluba vijećnika HDSSB-a. Predsjedništvo HDSSB-a je na tu dužnost imenovalo Josipa Salapića, rekao je Šišljagić. Ocijenio je kako je HDSSB "treća stranka u Saboru te da sedam HDSSB-ovih zastupnika ima što reći u interesu Slavonije i Baranje i cijele Hrvatske" te izrazio žaljenje što nije prihvaćen njihov prijedlog da se na izvanrednoj saborskoj sjednici razmatra stanje u Vukovaru. HDSSB traži da se već na prvoj sjednici Sabora, koji počinje zasjedati 18. rujna, u dnevni red obavezno uvrsti rasprava o "novonastaloj i izuzetno opasnoj situaciji u Vukovaru". Tražit ćemo i podršku ostalih klubova zastupnika jer smatramo da je potreban konsenzus kada je u pitanju tako složena problematika u gradu koji je zaslužio pijetet i dostojanstvo, rekao je Šišljagić.

ZAGREB - Župani Virovitičko-podravske i Varaždinske županije Tomislav Tolušić (HDZ) i Predrag Štromar (HNS) novi su predsjednik i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija (HZŽ), odlučeno je danas na skupštini Zajednice u Zagrebu. Odluka o izboru bila je jednoglasna, podržale su je sve političke opcije, rekao je Tolušić novinarima nakon sjednice skupštine. Novo vodstvo najavilo je veću aktivnost Zajednice u javnosti, držeći da različite političke opcije kojima pripadaju neće biti zapreka, nego "vjetar u leđa" nastojanjima da se digne ugled i utjecaj te interesne organizacije koja promiče rad i djelovanje županija. Novo vodstvo Zajednice nada se boljoj suradnji sa hrvatskom Vladom, od koje traži partnerski odnos, poglavito kod izrade zakona koji se tiču županija. Najavili su kako će zatražiti prijem kod premijera Zorana Milanovića.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je danas ministrici kulture Andrei Zlatar Violić da "prestane raditi cirkus" s Hrvatskim narodnim kazalištem (HNK) u Zagrebu, dodavši kako od premijera Zorana Milanovića očekuje reakciju. Bandić je novinarima izjavio da ministrica Zlatar Violić od početka "radi cirkus" s krovnom kulturnom nacionalnom kućom, te joj poručio da prestane "kadrovirati po stranačkom i prijateljskom ključu" i umjesto toga pusti struku da radi svoj posao. "HNK je preozbiljna kuća da bi se netko s njom igrao, pa makar to bila i ministrica Zlatar. Očekujem od premijera reakciju", izjavio je Bandić komentirajući izjavu ministrice da Grad Zagreb krši zakon uskraćivanjem svojeg dijela novca za HNK. Novci koje od Grada prima HNK nikad dosad nisu bili niti će biti u pitanju, ustvrdio je Bandić dodavši kako želi partnerski odnos. "Ne, vaše pare, a moja glazba. Mi znamo isto naručiti glazbu, ja inače imam sluha za glazbu", izjavio je Bandić novinarima nakon konferencije za novinare na kojoj je najavljena humanitarna trka Terry Fox Run. Trka će se se održati po 14. put na Jarunskom jezeru u nedjelju, 22. rujna, a prikupljeni novac

namijenjen je Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.

ZAGREB - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) priopćio je danas kako je u Hrvatskoj registrirano 11 bolesnika sa sumnjom na infekciju virusom Zapadnog Nila, koji su se razboljeli u drugoj polovici kolovoza. Kod svih bolesnika utvrđena je upala moždanih ovojnica ili mozga. Kod troje oboljelih nalazi ukazuju na vrlo vjerojatnu infekciju tim virusom, dok kod ostalih treba potvrditi preliminarne nalaze. Dio bolesnika je hospitaliziran, a neki su otpušteni kućama. Oboljeli su s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a jedna je pacijentica iz Međimurske županije. Dodatno je još četvero pacijenata hospitalizirano sa znakovima upale moždanih ovojnica i mozga, za koje je dijagnostički postupak u tijeku. Epidemiološka istraživanja na terenu, kao i provedba potrebnih mjera su u tijeku, poručuju iz HZJZ-a. S obzirom na to da infekciju prenose komarci, iz HZJZ-a podsjećaju na važnost osobne zaštite od komaraca.

ZAGREB - U Hrvatskoj je lani prikupljeno više od 177 tisuća igala i podijeljeno gotovo 98 štrcaljki, rečeno je danas u Zagrebu na početku dvodnevnog seminara o programima kojima se želi smanjiti šteta od droga što je ovisnici nanose sebi i drugima. Za razliku od politike koja polazi od toga da bez opskrbe i potražnje za drogama nema štete za korisnike droga ni društvo, programi smanjenja štete (Harm Reduction) predstavljaju politiku kojom se želi smanjiti štetne zdravstvene, socijalne i ekonomske posljedice povezane s uporabom droga, te su je prihvatile i preporučile brojne međunarodne organizacije, među njima i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Osim izravne prevencije HIV-a i hepatitisa te socijalnih negativnosti, tim se programima ostvaruje i financijska korist jer se jednim američkim dolarom uloženim u Harm Reduction štedi deset dolara u funkcioniranju zdravstvenih sustava, rekao je Siniša Zovko iz Hrvatskog crvenog križa (HCK). U Hrvatskoj prema procjenama ima oko 20.000 ovisnika, od čega je njih 80 posto ovisno o opijatima te između 350.000 i 380.000 alkoholičara. Prema istim procjenama 45 posto ovisnika boluje od hepatitisa.

ZAGREB - Na zagrebačkim cestama u prvih osam mjeseci 2013. poginulo je 35 osoba, što je u odnosu na lani manje za četiri mrtva ili 10,25 posto, objavila je policija prema čijim se podacima u prometu najčešće gine zbog brzine. Policijski podaci pokazali su da je brzina bila uzrok svake pete prometne nesreće, odnosno 1.279 nesreća ili 20 posto od ukupnog broja nesreća, dok je lani taj udio bio nešto manji i iznosio je 19,5 posto. Zbog brzine je poginulo 13 osoba ili 37,1 posto od ukupnog broja poginulih, dok je u prvih osam mjeseci 2012. brzina bila pogubna za 19 osoba ili 48,7 posto stradalih. Da vozači nisu dovoljno svjesni opasnosti brze vožnje pokazuje podatak po kojem je svaki četvrti prekršaj, od njih više od 101 tisuće, bio vezan uz prekoračenja brzine. Pijani vozači sudjelovali su prosječno u svakoj osmoj prometnoj nesreći.

ZAGREB - Bivši savjetnik za leasing Hypo banke Goran Milašinović posvjedočio je na suđenju u slučaju Planinska da se procjena sporne zgrade, od čije je kupoprodaje Stjepan Fiolić po vlastitom priznanju bivšem premijeru Ivi Sanaderu dao 17 milijuna kuna provizije, od početka činila "malo napuhanom" ali da je banci dodatnu sigurnost davala država koja je stajala iza cijelog posla. "Nama je u ovom slučaju dodatnu sigurnost davala snaga države i vjerovali smo da ne bi trebalo biti problema", kazao je Milašinović, dodajući da je na procjenu Fiolićeve zgrade koju je preko Hypo leasinga kupovalo ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković pristala i Hypova austrijska centrala. Nakon samo par mjeseci u banci se doznalo da Ministarstvo regionalnog razvoja ne podmiruje obveze jer novi ministar Božidar Pankretić nije pristao plaćati Čobankovićeve aranžmane. "Kako je Čobanković prešao u Ministarstvo poljoprivrede, dao je indikacije da će to ministarstvo preuzeti plasman, a tražio je i smanjenje redovne kamate te otpis zatezne", kazao je svjedok. No, u novoj procjeni koju je umjesto Inženjerskog biroa, suoptuženog Mladena Mlinarevića, obavila tvrtka u sastavu Hypo grupe, vrijednost nekretnine je s više od 8,5 milijuna umanjena na svega 3,3 milijuna eura, kazao je svjedok. Ipak, suprotno uvjerenju tužiteljstva da je Mlinarevićeva tvrtka višestruko 'napuhala' vrijednost zgrade u Planinskoj, svjedok je pojasnio da je u međuvremenu došlo i do pada na tržištu nekretnina.

SPLIT - Osobni automobil srbijanskih nacionalnih oznaka oštećen je protekle noći u samom središtu Splita, javila je danas splitska policija. Na osobnom automobilu "opel zafiri", koji je bio parkiran nedaleko od Rive, za sada nepoznati počinitelj je napravio materijalnu štetu veću od sedam tisuća kuna. Na automobilu su izbušene sve četiri gume, razbijeni su i brisači, a policija je utvrdila oštećenja i na poklopcu motora te stražnjim i prednjim vratima. Policija provodi kriminalističko istraživanje radi pronalaska počinitelja.

ZAGREB - Hrvatsko katoličko sveučilište (HKS), na osnovu izdane dopusnice, prvi puta objavljuje natječaj za upis redovitih studenata u prvu godinu diplomskog sveučilišnoga studija povijesti, a prijave za upis primat će se u Studentskoj službi HKS-a od 30. rujna do 7. listopada, Studenti će na diplomskom sveučilišnom studiju povijesti moći izabrati dva usmjerenja: "Stari vijek i srednji vijek" i "Suvremena povijest", a upisna kvota iznosi 40 studenata za oba usmjerenja, priopćilo je danas Hrvatsko katoličko sveučilište. Prvu godinu diplomskoga studija povijesti mogu upisati studenti koji su završili preddiplomski sveučilišni studij u skladu s uvjetima natječaja. Upisi će se provesti prema postignutim bodovima i dodatnim uvjetima na rang- listi u okviru upisne kvote.

ZAGREB - Koncertna direkcija Zagreb u novom ciklusu Svijet glazbe 2013./2014. donosi pet koncerata vrhunskih svjetskih glazbenika, a svoju koncertnu sezonu otvara u četvrtak, 19. rujna nastupom jednog od najvećih svjetskih pijanista današnjice Jevgenija Kissina u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. "Riječ je o možda prvome imenu pijanizma danas, koje puni dvorane širom svijeta, a koji će nakon tri godine po drugi puta gostovati u Zagrebu", kazao je najavljujući koncert na današnjoj tiskovnoj konferenciji ravnatelj KDZ-a Josip Nalis. Kissin u Zagreb dolazi u sklopu velike turneje koju počinje u Pragu, nastavlja u Budimpešti, a poslije Zagreba odlazi u Bukurešt, Ljubljanu, Beograd, pa Francusku, Italiju, Austriju i SAD. U sklopu ciklusa Svijet glazbe 17. listopada u Zagrebu će nastupiti Saska državna kapela iz Dresdena pod ravnanjem maestra Myung-Whun Chunga, jednog od najcjenjenijih dirigenata svijeta. "To će biti apsolutno najjači koncert ove sezone. Orkestar će predstavljati 115 vrhunskih glazbenika koji će u Zagrebu izvesti Mahlerovu 9. simfoniju", kazao je Nalis. Riječ je o orkestru višestoljetne tradicije, jednome od najboljih u svijetu, a u Zagrebu je dosad gostovao samo dva puta - daleke 1976., te ratne 1995. "Takav jedan orkestralni koncert čuti u Zagrebu posebna je vrijednost", ocijenio je Nalis.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙