FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba fotografija Višnje Serdar (Ne)poznati Zagrepčani u Galeriji Ulrich

ZAGREB, 10. rujna 2013. (Hina) - Izložba fotografija Višnje Serdar (Ne)poznati Zagrepčani- mala retrospektiva portreta od 1973. do 1993. otvorena je večeras u zagrebačkoj Galeriji Ulrich, kao prva i jedina izložba fotografija ove godine u toj galeriji.

Na izložbi, kojom zagrebačka fotografkinja Višnja Serdar obilježava 50 godina djelovanja, postavljeno je 60-ak fotografija po izboru likovne kritičarke Branke Hlevnjak, a prigodom otvorenja na izložbi su se mogla vidjeti i neka lica s fotografija "na kojima se uhvatila patina mudrosti, iskustva i znanja".

"Napravila je još 10 puta toliko fotografija i sve one zaslužuju biti izložene, a Višnja Serdar veliku retrospektivu", rekla je Hlevnjak ustvrdivši da je riječ o zagrebačkoj fotografkinji koja ima čvrsto mjesto u povijesti fotografije, a jednako je aktualna i u suvremenoj fotografiji jer svoje fotografije stvara kvalitetno, odlično i s velikom umjetničkom snagom.

Za Višnju Serdar, Hlevnjak je, u tekstu kataloga izložbe pod nazivom "Zagrepčani na fotografijama Višnje Serdar", napisala kako već više od pola stoljeća živo sudjeluje u kulturnom životu grada fotografirajući s velikom znatiželjom, empatijom i fotografskim majstorstvom zagrebačku estradu, kazalište, umjetnike, likovne, glazbene i primjenjene, intelektualce i s jednakom originalnošću djecu.

"U sebi nosi ključ proboja kojim uspjeva ući portretiranima pod kožu istodobno znalački ih postaviti u kontekst u kojem se najekspresivnije prepoznaje njihov karakter, značaj i ćud", piše Hlevnjak i ocjenjuje kako će izložba Višnje Serdar i njezina Mala retrospektiva portreta Zagrepčana, onih poznatih i nepoznatih, fotografiranih od 1973. do 1993., biti ujedno i vremeplov kulture ovoga grada.

Višnja Serdar rođena je 13. lipnja 1942. u Zagrebu gdje završava Školu primjenjene umjetnosti i studira povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Radila je na Institutu za povijest umjetnosti, članicom ULUPUH-a postaje 1973., a od 1978. djeluje kao samostalni likovni umjetnik. Snima za brojne kataloge skupnih i samostalnih izložaba, za likovne monografije (Edo Murtić, Ljerka Njerš), knjige i udžbenike. Surađuje s dnevnim i tjednim novinama, revijama i časopisima, snima za plakate i omotnice ploča. Samostalno izlaže od 1975. u više hrvatskih gradova. Živi i djeluje na Krku i u Zagrebu.

Izložba fotografija Višnje Serdar otvorena je do 28. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙