FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV - Sport u 21 sati

ZAGREB, 10. rujna 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sati:

BUENOS AIRES - Nijemac Thomas Bach (59) izabran je za novog predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) na zasjedanju u Buenos Airesu. Bach će na toj funkciji naslijediti Belgijanca Jacquesa Roggea koji je vodio MOO od 2001. godine. Bach je postao tek deveti predsjednik u 119 godina dugoj povijesti krovne sportske organizacije. Bach je sakupio 49 od 93 glasa pobijedivši ispred Portorikanca Richarda Carriona koji je sakupio 29 glasova. Kandidati za predsjednika MOO-a bili su i Sergej Bubka (Ukrajina), Ser Miang Ng (Singapur), Ching-Kuo Wu (Kineski Tajpeh) i Denis Oswald (Švicarska). Bach je bivši njemački reprezentativac u mačevanju koji je na OI 1976. u Montrealu osvojio zlatnu medalju, a godinu dana poslije osvojio je Svjetsko prvenstvo. Od 2012. bio je dopredsjednik MOO-a.

LONDON - Bivši napadač hrvatske nogometne reprezentacije Mladen Petrić (32) karijeru će nastaviti u redovima engleskog premierligaša West Ham Uniteda, potvrdili su iz londonskog kluba. Petrić je za 'Hammerse' potpisao ugovor do konca sezone, a na Upton Park je stigao bez odštete nakon što je odradio jednogodišnji ugovor s gradskim suparnikom Fulhamom. "Sretan sam što ću karijeru nastaviti u West Hamu i jedva čekam prvi nastup. Znam što me očekuje jer sam prošle sezone imao priliku igrati u Premiershipu, radi se o fantastičnom natjecanju i ponosan sam što sam i dalje dio ove lige," kazao je Petrić za klupsku internetsku stranicu. Petrić je bio prepun pohvala za novu momčad i menadžera Sama Allardycea. "Momčad je puna odličnih igrača. Razgovarao sam s Guyjom Demelom s kojim sam već igrao i HSV-u i siguran sam kako će mi ovdje biti dobro." Petrić je prošle sezone upisao 23 nastupa za Fulham postigavši pet golova. Igrao je i za HSV, Borussiju Dortmund, Basel i Grasshopper. Za hrvatsku reprezentaciju je odigra 45 susreta i postigao 13 pogodaka. U novoj momčadi glavna konkurencija za mjesto u napadu bit će mu Englezi Andy Carroll i Elliot Lee, Malijac Modibo Maiga, te Portugalac Ricardo Vaz Te.

JEONGJU - Hrvatska nogometna reprezentacija u prijateljskoj je utakmici u Jeongjuu svladala domaćina Južnu Koreju sa 2-1 (0-0) pogocima Domagoja Vide u 65. i Nikole Kalinića u 71. minuti, dok je jedini gol za domaćine u posljednjoj minuti sudačke nadoknade postigao Keunho Lee.

JEONGJU - Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Igor Štimac pohvalio je zalaganje i karakter svojih odabranika nakon pobjede protiv Južne Koreje (2-1) u prijateljskom susretu igranom u Jeongju. "Drago mi je što smo pokazali karakter s rezervnim sastavom i to protiv odlično organizirane i disciplinirane ekipe. Koreja je danas odigrala natjecateljsku, a ne prijateljsku utakmicu. No, uzvratili smo na najbolji mogući način," poručio je hrvatski izbornik iz Koreje. Štimac je naglasio kako su 'kockasti' usprkos velikom broju novih igrača odigrali 'discipliniranu i organiziranu utakmicu'. "Nastavljam dalje s istom idejom s kojom sam krenuo na početku. Uvjeren sam kako će se plodovi našeg rada vidjeti kada na kraju podvučemo crtu. Bez obzira što neki žele, kreiranjem atmosfere koja nam otežava posao, dovesti do toga da ne uspijemo." Štimac nije želio nikoga posebno hvaliti, već je dodao: "Želim u svlačionici stvoriti natjecanje koje neće dopustiti nikome, bez obzira koliko ima nastupa u reprezentaciji, da se opusti," zaključio je hrvatski strateg.

ZAGREB - Na prigodnoj svečanosti u Muzejsko-memorijalnom centru "Dražen Petrović" u utorak su, već sedmu godinu za redom, uručene nagrade darovitim mladim sportašima i ekipama za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj. Nagrada nosi ime Dražen Petrović u spomen na jednog od najboljih svjetskih košarkaša i nositelja triju olimpijskih odličja (OI Los Angeles 1984., Seoul 1988. i Barcelona 1992.). Odbor za dodjelu Nagrade Dražen Petrović, kojim je predsjedavao Zvonimir Boban, izabrao je tenisačicu Anu Konjuh za najuspješniju hrvatsku sportašicu mlađih dobnih kategorija i ujedno je proglasio najvećom nadom u konkurenciji sportašica u 2013. godini. Članovi odbora su za najuspješnijeg mladog sportaša proglasili atletičara Matiju Gregurića, a za najveću nadu jedriličara Dominika Perkovića. U konkurenciji parova, štafete i posade u 2013. godini najuspješniji su bili članovi kajakaška štafeta u sastavu Luka Obadić, Jadran Zonjić i Ivan Tolić.

Nagrade za najuspješniju žensku ekipu dobile su članice mlađe juniorske kuglačke reprezentacije u sastavu: Klara Sedlar, Mirna Bosak, Milana Pavlic, Ana Jambrović, Valentina Pavlaković, Helena Bolić, dok je isti naslov u muškoj konkurenciji pripao članovima juniorske vaterpolske reprezentacije u sastavu: Ivan Marcelić, Luka Bukić, Marko Macan, Antun Goreta, Loren Fatović, Marino Čagalj, Andrija Bašić, Antonio Buha, Ante Visković, Ivan Živković, Ante Vukičević, Luka Lozina i Andro Gagulić.

Pored Zvonimira Bobana u Odboru za dodjelu Nagrade Dražen Petrović bili su: Dubravko Šimenc, Martina Zubčić, Tamara Boroš (Hrvatski klub olimpijaca); Ana-Marija Čelan, Natko Zrnčić-Dim i Ištvan Varga (Komisija sportaša HOO-a); Iva Perdec Augustić, Romana Caput Jogunica i Vinko Knežević (Hrvatski zbor sportskih novinara), Sanda Čorak, Branimir Bašić i Miho Glavić (Vijeće HOO-a).

MUENCHEN - Predsjednik aktualnog europskog nogometnog prvaka Bayerna iz Muenchena Karl-Heinz Rummenigge ostaje na dužnosti predsjednik Udruženja europskih klubova (ECA), koje broji 216 članova iz 53 zemlje. Rummenigge je prvi put za predsjednika ECA-e izabran 2008. godine. Njegov prvi pomoćnik ostaje Talijan Umberto Gandini, jedan od direktora Milana, drugi podpredsjednik je predsjednik Barcelone Sandro Rosell, dok je novi treći potpredsjednik Jevgenij Giner, predsjednik moskovskog CSKA, koji je na toj poziciji zamijenio Andrelechtovog predsjednika Michela Verschuerna.

TAŠKENT - Nogometna reprezentacija Jordana izborila je plasman u dodatne kvalifikacije svjetskog nogometnog prvenstva 2014. nakon što je u dvije utakmice azijskog 'play-offa 'bila bolja od Uzbekistana. Jordan je plasman u završnu rundu kvalifikacija izborio boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon što su obje utakmice završile 1-1. Prvi susret odigran je u petak u Ammanu, a uzvrat je odigrana danas u Taškentu. Uzbekistan je poveo golom Anzura Ismailova u 5. minuti, a izjednačio je Saeed Al Murjan u 42. minuti. Kako do konca utakmice i tijekom produžetka više nije bilo golova pobjednik je odlučen izvođenjem jedanaesteraca. Gosti su bili bolji i pobijedili su ukupnim rezultatom 9-8. Jordan će se za plasman na SP boriti protiv petoplasirane reprezentacije iz južnoameričkih kvalifikacija.

ZAGREB - Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) je na današnjoj sjednici odlučilo predložiti najuspješniju mladu sportašicu u 2013. tenisačicu Anu Konjuh za nagradu Europskih olimpijskih odbora (EOO) Piotr Nurowski. Nagrada EOO-a dodjeljuje se u znak sjećanja na predsjednika Poljskog olimpijskog odbora Piotra Nurowskog koji je u travnju 2010. s poljskim predsjednikom Lechom Kaczynskijem poginuo u zrakoplovnoj nesreći. Članovi Vijeća su također odlučili da se ovogodišnji Trofej Međunarodnog olimpijskog odbora posthumno dodijeli Zdenku Jajčeviću koji je "kroz svoj rad dugoročno doprinio promicanju olimpizma te ostavio bogato nasljeđe". Naime, tema Trofeja 2013. je 150. rođendan baruna Pierrea de Coubertina, a svaki nacionalni olimpijski odbor može samostalno izabrati osobu ili pojedinca koji je najviše pridonio promicanju olimpizma, a HOO je odlučio da u prosincu na dan proslave Velikog dana hrvatskog sporta postumno pripadne Zdenku Jajčeviću. U Individualni program posebne skrbi o mladima (Program II/1) uvršteni su hrvači Mario Mihalj, Ivan Šokčević, Vjekoslav Luburić, Tony Brala, Filip Frankol te daljinski plivač Ivan Šitić. Kajakaš Matija Marinić postao je korisnik Programa potpore kvalitetnim sportašima (Program III). Status vrsnog trenera produžen je Nevenu Cegnaru (stolni tenis) i Igoru Kriajimskom, treneru seniorske gimnastičke reprezentacije i Filipa Udea. Na prijedlog Hrvatskog atletskog saveza Edis Elkasović, trener Sandre Perković, uvršten je u program vrhunskih B trenera. Trener muške vaterpolske reprezentacije Ivan Tucak uvršten je u Program angažiranja i sufinanciranja rada trenera kao vrhunski B trener, a Pero Kuterovac kao kvalitetni trener. Kriterijski rezultat za uvrštenje je osvojeno treće mjesto na Svjetskom prvenstvu. Mario Jarnečić, trener bodybuilderice i europske prvakinje Branke Njegovec, uvršten je u Program kao kvalitetni trener.

ZAGREB - Najbolje plasirani hrvatski tenisač na najnovijoj ATP ljestvici i dalje je Marin Čilić, koji je u odnosu na ranking prije dva tjedna pao pet mjesta i sada je 24. tenisač svijeta. Ivan Dodig je napredovao tri mjesta i popeo se na 35. mjesto. Ivo Karlović je skočio pet mjesta i sada je na 73. poziciji, dok je Antonio Veić pao sa 187. na 203. mjesto. Kristijan Mesaroš se popeo za 51 mjesto i sada je 233. tenisač svijeta. Na vrhu nema većih promjena. Prvi je i dalje srpski tenisač Novak Đoković, a drugi je Španjolac Rafael Nadal koji se zahvaljujući pobjedi na US Openu približio Đokoviću na 120 bodova. Treći je britanski tenisač Andy Murray.

NEW YORK - Španjolac Rafael Nadal je preplavljen mješavinom olakšanja i radosti pao na leđa nakon što je pobijedio prvog tenisača svijeta Novaka Đokovića sa 6-2, 3-6, 6-4, 6-1 u finalu US Opena i tako osvojio 13. grand slam naslov u karijeri i drugi ove godine. Prošle godine je Nadal gledao prijenos finala u kojem je Andy Murray pobijedio Đokovića, boreći se s ozljedom koljena koja ga je udaljila s teniskih terena na sedam mjeseci. No, nakon tako duge pauze Nadalova sjajna godina zaključena je s osvajanjem dva grad slam turnira i njegovim približavanjem prve pozicije na ATP ljestvici. "Zbog nekih stvari ovo je vjerojatno najemotivnija sezona u mojoj karijeri. Osjećam da sam učinio sve kako je trebalo da ovdje dobijem priliku. Kada igrate protiv jednog od najboljih tenisača u povijesti, protiv Novaka, i to na njemu vjerojatno najdražoj podlozi, morate biti savršeni da pobijedite. Mnogo mi znači što sam osvojio ovaj trofej. To je sjajno", rekao je 27-godišnji Nadal. No Španjolac se podsjetio kakvi su ga strahovi mučili u veljači kada se vratio na teniske terene nakon što se liječio od Hoffina sindroma. Ovaj sindrom uzrokuje da se "masni jastučić" u koljenu ukliješti između distalne natkoljenične kosti i čašice koljena.

"Kada sam zaigrao u Čileu, na prvom turniru nakon pauze, rekao sam si 'najvažnije je da budeš zdrav'", istaknuo je.

"Najvažnije i najteže je da budeš zdrav. Ako si zdrav i ako si na vodećoj poziciji devet ili osam godina, a onda pauziraš sedam mjeseci, zašto ne bi imao šansu vratiti se tamo?", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙