FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Vinkovačke jeseni - kako je sve počelo"

VINKOVCI, 9. rujna 2013. (Hina) - Izložba "Vinkovačke jeseni-kako je sve počelo" otvorena je večeras u vinkovačkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici u povodu "48. vinkovačkih jeseni", koje se održavaju od 6. do 15. rujna pod geslom "To smo što jesmo".

Izložbom, koju su priredili Mirela Baličević i Stjepan Prutki, obuhvaćeno je vremensko razdoblje od 1966., kada su održane prve "Vinkovačke jeseni", do 1970. godine.

Osim arhivske građe, koju čine dopisi, okružnice, letci, plakati i pozivi za sudjelovanje na "Vinkovačkim jesenima", na izložbi se mogu vidjeti i pisma poznatih glumaca, akademika i književnika, koji su svojim prisustvom bili dijelom prvih Jeseni, poput glumaca Krešimira Zidarića, Rade Šerbedžije, Ive Ficija, književnika Ivana Kušana, Dobriše Cesarića, Ćamila Sijarića, te Dragutina Tadijanovića, kao i fotografije iz privatnih zbirki, novinski članci s prvih "Vinkovačkih jeseni".

Govoreći o izložbi, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru i supriređivač Stjepan Prutki istaknuo je kako Vinkovci mogu biti ponosni da imaju tako očuvanu i bogatu arhivsku građu o "Vinkovačkim jesenima", dok je supriređivačica izložbe Mirela Baličević ukazala na značaj i potrebu čuvanja fotografija i dokumentacije, kao svjedočanstava jednoga vremena.

"'Vinkovačke jeseni' započele su na temeljima bogate vinkovačke književne baštine i u početku je upravo književnost bila okosnica te manifestacije da bi tek kasnije ona prerasla u ono što je danas, najznačajniju manifestaciju tradicijske kulture u Hrvatskoj", kazala je ravnateljica vinkovačke knjižnice i čitaonice Emilija Pezer.

Govorila je i Martina Matković, direktorica Turističke zajednice Grada Vinkovaca koja je uz Državni arhiv u Vukovaru organizator izložbe. U programu su sudjelovali i pučki pjesnik Đuro Kuveždić, mladi samičar Lovro Bilandžija te Muška pjevačka skupina "Paorija" iz Tordinaca.

Izložba je otvorena u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci do 16. rujna.

U sklopu "48. vinkovačkih jeseni" održat će se tridesetak folklornih tradicijskih, kulturnih, gospodarskih, zabavnih i sportskih priredbi.

Prve "Jeseni" održane su 1966. godine u prigodi obilježavanja 200-godišnjice školstva, 100-godišnjice osnivanja Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnoati (JAZU), 60 godina od smrti vinkovačkog književnika Josipa Kozarca te 20 godina rada vinkovačkog muzeja. Prve "Vinkovačke jeseni" trajale su od 17. do 23. rujna, a smotra folklora, koja danas čini okoosnicu manifestacije, bila je tek popratna priredba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙