FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: 20. godišnjica pokolja u Grabovici kod Mostara

MOSTAR, 9. rujna 2013. (Hina) - Dvadeseta godišnjica likvidacije 33 Hrvata u selu Grabovici sjeverno od Mostara obilježena je u ponedjeljak, a vojni biskup u BiH mons. dr. Tomo Vukšić pozvao je vjernike na pomirenje i molitvu za mir u cijelome svijetu te napose za zaustavljanje krvoprolića u Siriji.

Ispred središnjeg spomen obilježja, postavljenog u mjestu gdje su postrojbe Armije BiH pobile hrvatske civile, među kojima je bila i četverogodišnja djevojčica, brojna izaslanstva položila su cvijeće te su upaljene svijeće. Zatim su se brojni mještani ovoga sela, od kojih se tek nekoliko vratilo u svoje domove, zajedno s predstavnicima Hrvata u vlasti uputili križnim putem do groblja gdje je svetu misu predvodio biskup Vukšić uz koncelebraciju upravitelja župe don Ivana Zovke i drugih svećenika.

Vojni ordinarij istaknuo je kako je Grabovica "mjesto velike ratne tragedije, mjesto gdje je, osim brojnih nezaštićenih i nevinih ljudi, u jednom vremenu bio ubijen mir". Također je pozvao da se na svetoj misi u Grabovici moli za mir i pomirenje među narodima u BiH, ali i za mir u svijetu, posebno se odazvavši na poziv pape Franje.

Devetog rujna 1993. godine pripadnici Armije BiH, koji su u Grabovici bili stacionirani više mjeseci, bez ikakva povoda su na kućnome pragu likvidirali 33 hrvatska civila među kojima je bila i Mladenka Zadro, kojoj je bilo samo četiri godine, a ubili su je zajedno s ocem Mladenom i majkom Ljubicom. Tijela žrtava su ili bačena u Neretvu ili zakopana na skrivenim neobilježenim mjestima tako da su do sada pronađeni posmrtni ostaci samo 16 osoba, dok se za posmrtne ostatke ostalih ništa ne zna.

Za zločine u Grabovici do sada je za pojedinačna ubojstva osuđeno pet pripadnika Armije BiH. Do danas nije utvrđena zapovjedna odgovornost, kao ni jasna veza s vojnim i političkim vrhom u Sarajevu, iako su na suđenju bivšem načelniku Glavnog stožera Armije BiH Seferu Haliloviću u Haagu svjedoci tvrdili da su dobili zapovijed za pokolj.

Tijekom dana i druga izaslanstva su položila vijence, a među njima bili su i aktivisti i aktivistice iz Inicijative mladih za ljudska prava u BiH iz Sarajeva, Mostara i Srebrenice. U pisanom priopćenju oni su istaknuli da ne postoji kolektivna krivnja za zločin, ali postoji kolektivna odgovornost za osudu, spominjanje i obrazovanje novih generacija o onome što se dogodilo u ratu u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙