FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Egiptu spriječen atentat, ubijeni islamisti

KAIRO , 7. rujna 2013. (Hina/AFP) - Egipatski vojni pirotehničari u subotu su demontirali bombu kućne izrade na pruzi između Sueza i Ismailije prije nego je na nju naišao vlak, izvijestili su pripadnici snaga sigurnosti, a vojska je izvijestila da je ubila 31 islamista na Sinaju u Egiptu koji je sve više izložen nasilju nakon svrgavanja predsjednika Mohameda Mursija.

Bomba kućne izrade bila je na vrijeme deaktivirana jer su je stanovnici sela Abu Arefa primijetili na vrijeme te odmah obavijestili vojsku koja je napravu uklonila prije dolaska jutarnjeg vlaka.

U subotu su nepoznati počinitelji bacili granatu na policijsku postaju u jednoj četvrti u Kairu, obavijestili su dalje pripadnici sigurnosnih snaga.

U četvrtak je, u valu terorističkih napada u Egiptu, ministar unutarnjih poslova Mohamed Ibrahim uspio izbjeći atentat automobilom bombom u Kairu. Ministar je jedan od glavnih vođa kampanje gušenja prosvjeda koje vode pristaše islamističkog predsjednika Mursija, svrgnutog akcijom moćne egipatske vojske početkom srpnja. Tisuću je osoba ubijeno od tada, a Egipat je podijeljen između Mursijevih prsitaša i zagovornika sekularne države.

U subotu je vojska izvela nekoliko zračnih napada na islamističke pobunjenike, odnosno na njihova uporišta na Sinaju te razmjestila oklopna vozila blizu granice s palestinskim teritorijem.

Dužnosnici snaga sigurnosti, vojske i policije u Šeik Zavajidu ubili su najmanje 31 islamističkih pobunjenika, zatočeno ih je 15, a ranjeno 20, objavljeno je.

Egipatske vlasti redovito izvještavaju o likvidaciji brojnih "terorista" na Sinaju, što neovisni izvori ne mogu potvrditi jer im vojska brani pristup.

Radikalne skupine uspostavile su baze u toj regiji uglavnom nastanjenoj beduinima koji imaju vrlo teške odnose sa središnojom vlašću i bave se krijumčarenjem duž izraelske granice. Vojska tvrdi da je u zadnja dva mjeseca ondje ubila stotinjak islamista, no 19. kolovoza ondje je ubijeno 25 egipatskih policajaca, što je bio najsmrtonosniji napad zadnjih godina na Sinaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙