FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Godišnjica najveće tragedije u povijesti HKL-a

ZAGREB, 7. rujna 2013. (Hina) - Na današnji dan prije dvije godine dogodila se zrakoplovna nesreća u kojoj je poginula cijela momčad Lokomotiva iz Jaroslava što je najcrniji dan u povijesti ruske hokejaške KHL lige.

U padu zrakoplova Jak-42D s ukupno 45 putnika i članova posade preživio je samo član posade Aleksandar Sizov. Zrakoplov je imao problema u podizanju, udario je u radijski odašiljač i zapalio se. Srušio se u rijeku Tunošnu, pritoku Volge.

Poginulo je svih 36 hokejaša i članova stručnog stožera Lokomotiva, među njima i kanadski trener Brad McCrimmon, legendarni slovački hokejaš Pavol Demitra, švedski vratar Liv Stefan, trojica čeških reprezentativaca Jan Marek, Karel Rachunek i Josef Vašiček, te igrači iz Njemačke, Bjelorusije, Latvije i Ukrajine. Hokejaši su putovali za Minsk, gdje su se trebali sastati s domaćim Dinamom.

U spomen na tragediju, 7. rujna je izbrisan iz kalendara utakmica u KHL ligi i tog datuma više neće biti odigrana niti jedna utakmica.

Obitelji i prijatelji stradalih danas će na mjestu nesreće položiti vijence i zapaliti svijeće, a večeras će predstavnici lige prisustvovati komemoraciji u Jaroslavu.

Ostali klubovi iz lige pokazali su solidarnost i htjeli su Jaroslavu prepustiti svoje igrače, ali klub je napustio ligu. Vratio se prošle sezone i u svoju čast dobio Lokomotiv Kup, utakmicu između prošlosezonskih finalista doigravanja.

Lokomotiv je osnovan 1959. godine i tri puta je bio ruski prvak (1997, 2002, 2003), a još dva puta finalist (2008, 2009).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙