FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 7. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

OSIJEK - Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo izjavio je danas kako se normalizirala situacija u Vukovaru, nakon burnih prosvjeda protiv dvojezičnih ploča početkom tjedna koji su, u mirnijem tonu, nastavljeni i dalje, ali i naglasio kako su mu zadnji dani bili možda najteži u životu. "Drago mi je da se situacija normalizirala i da u centru Vukovara možemo nastaviti investicijske projekte i uređenje grada", rekao je Sabo u emisiji "Intervju tjedna" u javljanju iz osječkog studija Hrvatskog radija. Zahvalio je svima, a posebno policiji koja je u razgovorima s braniteljima uspjela normalizirati situaciju u gradu. Upitan hoće li gradonačelnički mandat izdržati do kraja ili će dati ostavku, Sabo je odgovorio da Vukovarci odlučuju o svom gradonačelniku i da ih neće iznevjeriti. "Bit ću tu bez obzira na sve situacije", rekao je Sabo i dodao da će i dalje raditi punim intenzitetom. "Možemo izuzeti određene dijelove grada od dvojezičnosti, ali pretpostavljam da ne postoji mogućnost da u okviru Ustavnog zakona to bude isključivo za cijeli Vukovar", rekao je Sabo. Napomenuo je da je po popisu stanovništva 2001. u Vukovaru bilo 32 posto Srba, a danas ih je 35 posto pa su ispunjeni svi uvjeti za primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Upitan da li se odazvati u USKOK i DORH zbog tajne snimke razgovora s vijećnicom HDZ-a Marijom Budimir i optužbi da ju je pokušao podmititi, Sabo je odgovorio da je u ponedjeljak dao svoj iskaz i da o tome ništa više ne smije govoriti.

VUKOVAR - U Strossmayerovoj ulici u Vukovaru noćas oko 2,30 sati prilikom legitimiranja skupine mladića fizički su napadnuta trojica policajaca, doznaje se u vukovarsko-srijemskoj policiji. U kratkom priopćenju iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske navodi se kako je policiji dojavljeno da skupina osoba u Vukovaru, u Strossmayerovoj ulici, remeti javni red i mir, a kada su policajci pristupili grupi mladića radi legitimiranja, fizički su napadnuti. „Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je osam osoba koje su s područja grada Osijeka. Radi se o osobama mlađe životne dobi od 19 do 24 godine“, stoji u policijskom priopćenju. Istraga je u tijeku. Neslužbeno se doznaje kako je istragom obuhvaćeno više osoba koje su iz Osijeka u Vukovar došle gledati nogometnu utakmicu između Srbije i Hrvatske, koja je sinoć odigrana u Beogradu.

DUBROVNIK - Dubrovačka Zračna luka i u ovoj godini bilježi rekorde, a tijekom kolovoza zabilježeno je najviše putnika u povijesti toga aerodroma. Tako je u kolovozu kroz Zračnu luku Dubrovnik prošlo 293.983 putnika, što je pet posto više nego u kolovozu 2012., kada je zabilježeno 279.793 putnika. Od početka godine kroz dubrovačku Zračnu luku prošlo je 1.117.759 putnika, što je za 52.432 više nego u prvih osam mjeseci 2012., kada je bilo 1,065.327 putnika. U dubrovačkoj Zračnj luci ističu zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima, a blagi rast putničkog prometa očekuju i idućih mjeseci.

SPLIT - Prostrijelnu ranu noge zadobio je 26-godišnji mladić kojeg je noćas pogodio metak dok je stajao kraj prozora u svom stanu u središtu Splita, doznaje se danas u splitskoj policiji. Metak je prošao kroz otvoreni prozor stana u Marulićevoj ulici, pogodivši mladića u nogu. Policija provodi istragu kako bi se utvrdilo otkuda je pucano, s ulice ili iz druge zgrade. Obavljen je očevid, a policija za sada dvije osobe povezuje s pucnjavom, te traga za njima .

ZAGREB - Druga najveća međunarodna organizacija nakon UN-a, Interpol, danas obilježava 90 godina od osnutka, a njegovom planetarnom "treniranju strogoće" specifičan prinos daje i "mala" Hrvatska s tek dvadesetek godina staža. Ta kriminalističko-policijska organizacija danas okuplja 190 zemalja članica, i premda je osnovana na današnji dan prije ravno 90 godine, u njegovoj hrvatskoj podružnici ističu da su temelji suradnje ostali isti - omogućiti i olakšati prekograničnu policijsku suradnju te pomoći i podržati sve organizacije i službe čija je zadaća prevencija i borba protiv kriminaliteta. Interpol Zagreb u povijesti te organizacije ostat će upamćen kao podružnica koja je prva u međunarodnoj razmjeni dostavila DNK pogodak, koji je kasnije omogućio uhićenje serijskog provalnika. Također, „hrvatski“ Interpol prvi je u svijetu uspostavio mobilni pristup na Interpolove baze podataka 2006. čime je omogućena upotreba podataka u svakodnevnom policijskom radu i na najnižim razinama.

ZAGREB - U sudaru dvaju automobila u Novom Zagrebu noćas su poginule dvije osobe, a jedna je ozlijeđena, izvijestila je policija. Dva audija A3 i A8 sudarila su se iz zasad nepoznatog razloga oko 1,50 sati na križanju Mrkšine i Sisačke ulice. U audiu A3 poginuli su vozač i još jedna osoba, dok je u drugom vozilu ozlijeđena putnica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙