FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 6. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

KARLOVAC - Vlada će se postaviti čvrsto u predstojećim pregovorima s predstavnicima mađarskog MOL-a o izmjenama postojećeg dioničarskog ugovora o Ini, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, odgovarajući danas u Karlovcu na upite novinara o najavama da će pregovori Vlade i MOL-a o Ini početi 18. rujna. "Donijeli smo određenu platformu i u njoj istaknuli pitanja koja bi se trebala rješavati s MOL-om u odnosima budućeg poslovanja Ine. Svi pokazatelji koji su u tom javno dostupnom materijalu, a kojeg je Vlada RH usvojila, pokazuju da se parametri i indikatori poslovanja Ine pogoršavaju. Mi kao suvlasnici, mislim država i Vlada, nismo s time sretni i o svim tim aspektima želimo razgovarati s našim partnerom u suvlasništvu Ine", rekao je Grčić. Na dodatno novinarsko pitanje kako će se Vlada u tome postaviti, Grčić je odgovorio "čvrsto". Prvi sastanak pregovaračkih timova hrvatske Vlade i MOL-a o izmjenama dioničarskog ugovora o Ini sazvan je za 18. rujna, pišu danas pojedini mediji. Vlada je početkom kolovoza u pregovarački tim za razgovore s MOL-om imenovala ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i ravnatelja Ureda za upravljanje državnom imovinom Mladena Pejnovića, a tada je utvrdila i okvir za pregovore

KARLOVAC - Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj predstavili su danas u Karlovcu projekt „Priprema temelja za korištenje sredstava iz fondova EU: Stvaranje baze projektnih ideja za slabije razvijena područja Republike Hrvatske“ vrijedan 3.480.000 kuna. Projekt će se provoditi sljedećih 15 mjeseci na području triju županija: Ličko-senjskoj, Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj. Ministarstvo snosi 67 posto ukupne vrijednosti projekta (2.320.000 kuna), a UNDP preostalih 33 posto (1.160.000 kuna).

Predstavljajući projekt potpredsjednik vlade Grčić je posebno istaknuo suradnju s UNDP-om. Ovo je pilot projekt koji realiziramo zajedno s UNDP-om, koji ima golemo iskustvo rada na područjima posebne državne skrbi u provedbi već ranije uspostavljenih i kvalitetno odrađenih projekata u onim jedinicama lokalne samouprave, koje, nažalost, nemaju administrativni kapacitet da mogu sami kreirati i razvijati projekte, već im je potrebna jedna konzultantska pomoć, rekao je Grčić. Zahvaljujući bogatom iskustvu UNDP-a, očekujemo značajan pomak u dinamici i broju projekata za slabije razvijenih područja Hrvatske, koji će biti financirani iz EU fondova, kazao je Grčić.

SPLIT - Ministar rada i mirovinskog sustava je izjavio kako lažni invalidi moraju biti uklonjeni iz mirovinskog sustava osiguranja, ali da to nije usmjereno protiv hrvaskih branitelja. "Naše nastojanje nije usmjereno na branitelje, niti na nekoga posebno, nego je usmjereno na one koji su lažni invalidi bez obzira gdje se oni i u kojem se dijelu sustava nalaze", rekao je ministar Mrsić u Splitu odgovarajući na novinarsko pitanje može li se obračun protiv lažnih invalidnina doživjeti kao revanšizam prema braniteljima. Ministar Mrsić smatra kako će svi oni koji imaju dobre namjere prihvatiti tu činjenicu „da lažne invalide moramo odstraniti iz sustava“. Naveo je primjer splitskog Zavoda za mirovinsko osiguranje gdje je, po ministrovim riječima utvrđeno da od 44 zaposlenika koji imaju neko tjelesno oštećenje i rade u više od 50 posto slučajeva dokumentacije nije bilo ili je nedostajala. Govoreći o sređivanju situacije u sustavu invalidskog osiguranja ministar Mrsić je također rekao kako je predviđeno da se invalidska mirovina koja je dobivena temeljem profesionalnog oboljenja "revidira svake tri godine".

ZAGREB - Deset članova Savjeta ministra branitelja Predraga Matića, potvrdilo je kako su sudjelovali na telefonskoj sjednici savjetnika, 3. rujna, na kojoj su odobrili zajedničko priopćenje u kojem su situaciju u Vukovaru ocijenili vrlo opasnom, koja može naštetiti stabilnosti Hrvatske, te su zatražili hitnu odgodu postavljanja ploča s dvojezičnim ćiriličnim natpisima u Vukovaru. Potpise na dokument kojim su potvrdili nazočnost na telefonskoj sjednici 3. rujna, i svoje slaganje s tekstom zajedničkog priopćenja dalo je deset članova Savjeta - Ivica Pandža Orkan, Željko Soldo, Ivica Arbanas, Roko Mijić, Božo Kožulj, Ljiljana Alvir, Stevo Šimunović, Zvonko Pausić, Tomislav Josić te Miroslav Josić. Izjavu o tome, sa svojim potpisima, objavili su na Braniteljskom portalu na internetu, "Iz potpisanih izjava razvidno je da su svi netom potpisani bili nazočni telefonskoj sjednici savjetnika održanoj 3. rujna, te da su dali odobrenje za priopćenje, koje je u vezi s događajima u Vukovaru obznanjeno istog dana", stoji u današnjem priopćenju deset članova Savjeta ministra Matića. Dodaju kako je to "deset nepobitnih dokaza" da je resorni ministar Matić obmanjivao "preko medija hrvatsku i širu javnost o vjerodostojnosti priopćenja potpisanih savjetnika", te manipulirao braniteljima, no da "istina uvijek izađe na vidjelo". Iz Ministarstva branitelja u srijedu, 4. rujna, ocijenjeno je perfidnom zloupotrebom Savjeta i manipulacijom članovima savjeta priopćenje desetorice članova Savjeta branitelja u povodu događaja u Vukovaru. Iz Ministarstva su naveli kako su im "neki od tobožnjih potpisnika priopćenja već javili da oni s tim nemaju nikakve veze". "Jučerašnje priopćenje 'Savjeta branitelja' - namjerno stavljamo navodnike – vidimo, stoga, kao perfidnu zloupotrebu Savjeta branitelja i manipulaciju članstvom u samom Savjetu. Naime, ako znamo da Savjet broji šesnaest članova, a priopćenje je, tobože, potpisalo 'deset članova' (opet namjerno stavljamo navodnike), onda se valja zapitati radi li se tu o Savjetu branitelja ili o 'Savjetu branitelja'. Odnosno o Savjetu desetorice' (namjerno navodnici)", navelo je u srijedu Ministarstvo.

ZAGREB - Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije danas je u otvorenom pismu podržala aktivnosti Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u sprječavanju nametanja ćirilice u Vukovaru te zahtjeve stradalničkih i braniteljskih udruga upućenih Vladi. "U Vukovaru se branila Hrvatska koja je cijela disala i strepila za ranjeni Vukovar, sad Vukovar brani Hrvatsku i ponovno je ujedinjuje u borbi za pravdu i mir", ističe se u pismu. Navodi se i da udovice hrvatskih branitelja i njihova djeca u potpunosti podržavaju i potpisuju zaključke donesene na sastanku svih braniteljskih udruga koji je u Vukovaru održan u četvrtak, 5. rujna.

ZAGREB - Hrvatski Caritas pridružuje se pozivu pape Franje za Svjetski dan molitve i posta za mir u Siriji, a ravnatelj Hrvatskog Caritas mons. Fabijan Svalina pozvao je sve koji su u mogućnosti da i novčanim darom pridonesu ublažavanju neljudskih patnji tisuća naših sredozemnih susjeda u Siriji. Otvoriti srce za sirijsku braću i sestre u dramatičnoj pogibli, ističu iz Hrvatskog Caritasa. "Iako smo i sami u Hrvatskoj pritisnuti različitim teškoćama, posljedicama ekonomske recesije i krize, kršćanska je i ljudska odgovornost otvoriti srce za braću i sestre u dramatičnoj pogibli, egzistencijalnoj neizvjesnosti i posvemašnjoj potrebi", naglašava mons. Svalina. Michel Roy, glavni tajnik Caritasa Internationalis, svjetske konfederacije nacionalnih Caritasovih organizacije unutar koje u projektima međunarodne žurne pomoći djeluje i Hrvatski Caritas - potiče sve Caritasove djelatnike, volontere i podupiratelje diljem svijeta da se udruže s Papom u molitvi i postu.

ZAGREB - U Uredu za nadzor velikih poreznih obveznika Porezne uprave otvoreno je 113 nadzora, a poreznim obveznicima uručeno je 55 zapisnika, doznaje se u Poreznoj upravi. Od tih 55 zapisnika 39 je s utvrđenim nezakonitostima, pri čemu je iznos novoutvrđene obveze 204,9 milijuna kuna, a iznos smanjenja poreznog gubitka 495 milijuna kuna, odgovorili su iz Porezne uprave na upit Hine o nadzoru velikih poreznih obveznika koje provodi Ured, uspostavljen sredinom prosinca prošle godine. Do kraja kolovoza ove godine naplaćeno je 22,9 milijuna kuna, odnosno 11 posto novoutvrđenih obveza, budući da donesena rješenja još uvijek nisu izvršna, kažu u Poreznoj upravi. Dodaju da je u tijeku 58 nadzora, donesena su 42 rješenja u prvom stupnju, na koja je dosada zaprimljeno 15 žalbi. Utvrđena su 64 prekršaja i uglavnom se odnose na netočno utvrđivanje osnovice poreza na dodanu vrijednost (PDV) i poreza na dobit, kažu u Poreznoj upravi, uz napomenu da su od završenih nazora za dva velika porezna obveznika dostavljene informacije Državnom odvjetništvu. Porezna uprava potvrđuje da je porezni nadzor proveden u Ini, ali i napominje da zbog čuvanja porezne tajne ne mogu reći više o tom postupku. Porezni nadzor velikih obveznika ovih dana nailazi na pojačan interes javnosti, nakon medijskih informacija o poreznom nadzoru Ine u kojem je utvrđeno da Ina mora državi dodatno platiti 140 milijuna kuna poreza iz prijašnjih godina, a što Ina osporava i na što se žalila.

VARAŽDIN - Svečanom sjednicom Županijske skupštine Varaždinska županija večeras je obilježila Dan županije, blagdan Male Gospe. Uz brojne uzvanike, saborske zastupnike, župane i njihove zamjenike na svečanosti u varaždinskom HNK-u bila je i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš koja je u prigodnom govoru za Varaždinsku županiju rekla da je jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj. Ministrica je istaknula da ona može poslužiti kao primjer susjednim županijama, ali i šire. Govoreći o njenoj uspješnosti upotrijebila je usporedbu sa školskim razredom u kojem svi prepisuju od najboljeg. Taritaš je rekla da je upravo Varaždinska županija ta koja je među najboljima i od koje drugi u Hrvatskoj mogu i moraju 'prepisivati'. Uz prigodne želje i čestitke u povodu Dana županije ministrica je zaželjela daljnji napredak te da se prilikom sljedećeg dolaska nada novim uspjesima i postignućima županije. Župan Predrag Štromar istaknuo je da je Varaždinska županija proglašena najkonkurentnijom i najtransparentnijom županijom u Hrvatskoj dok je, prema časopisu Forbes, za razdoblje od 2009. do 2012. godine, dobila ocjenu 9 od moguće desetke. U daljnjem razdoblju župan ističe brojne projekte u gospodarstvu, obrazovanju kao i pripremu što većeg broja projekata za privlačenje sredstva iz EU fondova te želju da se poveća prosjek radničke plaće u županiji kao i broj radnih mjesta.

DUBROVNIK - Na konferenciji o zaštiti rizika od katastrofa, održanoj danas u Dubrovniku u sklopu projekta "Moj grad je spreman", sudjelovali su ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jurica Peranić, predstavnik UNISDR (United Nations International Strategy for Disaster Reduction) Demetrio Innocenti, predstavnici Lučke uprave Dubrovnik, Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovnika te drugih službi. Projekt "Moj grad je spreman" počeo je 2010. godine, a cilj mu je poticati predstavnike jedinica lokalne samouprave da pokrenu aktivnosti da bi se smanjio rizik od katastrofa. Grad Dubrovnik je pristupio ovom projektu u Veneciji prošle godine. Kako je istaknuo Demetrio Innocenti, projekt podupire Europska unija (EU), a Hrvatska je napravila veliki posao 2005. godine u širenju svijesti i potrebe za smanjenjem rizika od katastrofa na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

ZADAR - U blizini benzinske postaje u samome središtu Zadra na Branimirovoj obali danas je oko 14,20 sati izbio požar na gliseru u trenutku kada je vlasnik glisera točio gorivo. Ubrzo nakon eksplozije pojavio se gusti crni dim, a nakon toga su vlasniku glisera - njemačkom državljaninu - u pomoć priskočili djelatnici Inine benzinske postaje. Na mjesto događaja ubrzo su stigli i zadarski vatrogasci koji su ugasili požar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙