FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grad Split osnovao turističku agenciju

SPLIT, 5. rujna 2013. (Hina) - Splitsko Gradsko vijeće donijelo je popodne odluku o utemeljenju gradske turističke agencije, odnosno trgovačkog društva Spalatum D.M.C. (Destination Managment Company) d.o.o. koje će kordinirati sve turističke aktivnosti u Splitu.

Osnivanje takve turističke agencije predložio je gradonačelnik Ivo Baldasar, 18 vijećnika je glasovalao za takav prijedlog, osam je bilo protiv, a pet suzdržanih. Splitsko gradsko vijeće ima 35 vijećnika a na današnjoj ih je sjednici bilo 31.

Prihvaćanju odluke prethodila je višestana oštra polemika između vijećnika vladajuće kolacije SDP-a i oporbene koalicije HDZ-a.

Obrazlažući prijedlog gradonačelnik Baldasar je podsjetio kako je još u predizbornoj promidžbi zagovarao osnutak takve turističke agnecije te da je u programu vladajuće koalicije u Splitu turizam označen kao jedna od najvažnijih gospodarskih djelatnosti za razvoj tog grada.

"Ova će turistička agencija imati djelatnost u turizmu ali i niz drugih djelatnosti koje izlaze iz klasičnog turizma i zamišljena je da surađuje sa svima koji imaju namjeru produžiti turističku sezonu u Splitu“, pojasnio je Baldasar dodajući kako bi se na početku rada te agencije zaposlile tri osobe.

Navodeći razloge prijedloga za osnutak agencije Baldasar je također rekao kako postojeća Turistička zajednica Splita nije kadrovski ekipirana za operativno i strateško unaprijeđenje turizma u Splitu.

Petar Škorić (HDZ) je ocijenio kako je osnutak agencije apsurdan i nepotreban te da Splićani od nje neće imati nikakve koristi.

„Izražavamo sumnju da se ova agencije ne osniva radi unaprijeđenja turizma u Splitu nego radi uhljebljivanja SDP-ovih i HNS-ovih kadrova“, rekao je Škorić.

Vijećnik HDZ-a Hrvoje Marušić se oštro suprostavio osnutku agencije i Baldasarovu prijedlogu ističući kako u Splitu već postoji Turistička zajednica i nema potrebe osnivati novu agenciju jer će ona ugušiti manje turističke agencije u gradu.

„Nigdje u Hrvatskoj se nije osnovana takva turistička agencija, a gradonačelniku poručujem da može osnivati takvu agenciju ali privatnim novcima“, rekao je Marušić.

Optužbe su odbacivali vijećnici SDP-a i HNS-a.

Gojko Čepo (SDP) je istaknuo kako je u svim studijama razvoja turizma u Splitu predviđeno osnivanje agencije. Srđan Gjurković je naglasio kako je osnivanje agencije u Splitu potrebno što žurnije kako bi ona funkcionirala za pripremu sljedeće turističke sezone.

„Ova agencija neće ugušiti male turističke agencije, jer u Splitu se netko mora baviti kulturnim i sportskim turizmom a to će činiti upravo ova agencija“, kazao je Gjurković.

Replicirao je Hrvoje Marušić (HDZ) rekavši kako će se ova turistička agencija baviti čisto komercijalnim djelatnostima kao što je primjerice iznajmljivanje brodova.

Gradonačelnik Baldasar je odbacio primjedbe o nepotrebnosti osnutka agencije. „Splitu treba agencija koja će koordinirati sve turističke djelatnosti“, istanuo je.

Tijekom višesatne rasprave Luka Podrug (HČSP) je između ostaloga rekao da svima onima koji podržavaju osnutak takve agencije u Splitu preporučuje da naprave psihotest.

Reagirao je predsjednik splitskog Gradskog vijeća Boris Ćurković koji je pozvao vijećnike na primjereni riječnik u raspravama a vijećnici SDP-a i HNS-a su upozorili Podruga da ne vrijeđa neistomišljenike.

Podrug se nakon tih intervencija ispričao riječima kako nije želio nikoga uvrijediti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙