FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inzko: Zatvaranje ureda OHR-a kad se ispune uvjeti

MOSTAR, 5. rujna 2013. (Hina) - Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko izrazio je u četvrtak očekivanje da će uskoro doći do zatvaranja njegova Ureda visokog predstavnika (OHR) kojemu je na čelu, no istaknuo je da ta odluka ne ovisi o njemu nego o napretku u BiH i odluci Vijeća za provedbu mira (PIC) koje nadzire provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma.

" Nadam se da će takva odluka biti u dogledno vrijeme, onda kada BiH bude sve bliža i bliža Bruxellesu, a taj trenutak čekamo kad se ispune uvjeti iz odluke 'Sejdić-Finci' ", rekao je visoki predstavnik Inzko nakon što se u Banjoj Luci susreo s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH istaknuo je da će o zatvaranju OHR-a konačnu odluku donijeti PIC, kojega čine najutjecajnije zemlje svijeta, Europska unija te predstavnici Organizacije Islamske konferencije koju zastupa Turska. Takva odluka se, po njegovim riječima, može očekivati kada se ispuni agenda "pet plus dva" , a riječ je o ispunjavanju uvjeta koji se odnose na postizanje dogovora o državnoj i vojnoj imovini, na konačno rješenje statusa distrikta Brčko, uspostavu vladavine prava, fiskalnu održivost zemlje te posebno na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te stabilnu političku situaciju u zemlji.

Dodik je u izjavi novinarima ponovno zatražio ukidanje OHR-a ustvrdivši kako je ovaj ured kršio svoje ovlasti i pridonosio destabilizaciji ukupnih prilika u BiH.

"Znamo da neke zemlje traže da se on zadrži i dalje, postavljeni su neki uvjeti i ciljevi upravo iz razloga da se zatvaranje ne dogodi skoro", rekao je Dodik.

Ured OHR-a je uspostavljen kao sastavni dio mirovnog sporazuma iz Daytona. Visoki predstavnik je vrhovni autoritet koji tumači provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma. Uspostavom ureda posebnog Europskog predstavnika (EUSR) u BiH kojemu je na čelu Peter Sorensen se pitanje europskih integracija odvojilo od OHR-ova mandata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙