FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanski MVP: Posljednji incidenti vrijeđaju srpsku manjinu

BEOGRAD, 5. rujna 2013. (Hina) - Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova ukazalo je hrvatskim dužnosnicima i europskim institucijama u Bruxellesu i Strasbourgu na nedopustivo ponašanje ekstremnih skupina u Hrvatskoj ocijenivši da ti incidenti vrijeđaju kulturu srpske manjine u Hrvatskoj, priopćeno je u četvrtak u Beogradu.

Kako se naglašava u priopćenju, ministarstvo je povodom incidenata u Hrvatskoj nastalih zbog postavljanja dvojezičnih tabli s latinično-ćiriličnim natpisima na državnim ustanovama, najprije reagiralo u razgovoru s hrvatskim veleposlanikom u Beogradu Gordanom Markotićem, a note su upućene i službenom Zagrebu, institucijama Europske unije u Bruxellesu i Strasbourgu.

"Ministarstvo vanjskih poslova svima je ukazalo na nedopustivo ponašanje ekstremnih skupina u Hrvatskoj, koje bezočno vrijeđaju kulturu srpske manjine u Hrvatskoj i koje nastupaju s pozicija ustaštva", navedeno je u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici srbijanskog ministarstva vanjskih poslova.

Na incidente u Hrvatskoj do sada službeno nije reagirao nitko od srbijanskih državnih dužnosnika, a u sriijedu je vodeća stranka vladajuće koalicije Srpska napredna stranka (SNS) zatražila od hrvatskih vlasti da osiguraju mir i poštivanje ljudskih prava za sve Srbe na teritoriju RH i najoštrije osudila "divljanje hrvatskih šovinista", ocijenivši da su prethodnih dana, uništavajući dvojezične table, pokazali "najviši stupanj mržnje prema Srbima”.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙