FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Asad masovno koristi kasetno streljivo

ŽENEVA, 4. rujna 2013. (Hina/AFP) - Sirijska vlada Bašara al-Asada masovno koristi kasetno streljivo od polovice 2012., prema izvješću Koalicije o kasetnom streljivu koja okuplja 350 organizacija civilnog društva iz više od 90 zemalja.

Izvješće objavljeno u srijedu nudi uvid na cjelokupnu provedbu Konvencije o kasetnom streljivu usvojene 2008., koja je stupila na snagu 2010. godine. Izvješće za 2013. "detaljno iznosi masovnu upotrebu kasetnog streljiva snaga sirijske vlade tijekom druge polovice 2012. godine i prve polovice 2013. godine", pišu stručnjaci.

Sirija nije potpisnica te konvencije, a njezina upotreba velikih količina tog oružja prouzročila je "brojne civilne žrtve": najmanje 165 od 190 žrtava jasno identificiranih u svijetu.

Izvješće bilježi također kako je "vjerojatno" da je egipatsko i rusko kasetno streljivo, koje koristi Sirija, dobavljeno prije početka a ne tijekom sirijskog sukoba.

"Sirijsko masovno korištenje kasetnog streljiva prouzročilo je nepotrebne civilne žrtve, ali opća osuda upotrebe tog zabranjenog oružja pokazuje kolika je jaka stigmatizacija kasetnog streljiva", tvrdi Mary Wareham iz nevladine organizacije Human Rights Watch koja je sudjelovala u sastavljanju izvješća.

Na dan 31. srpnja 2013. ukupno 112 država potpisalo je ili pristupilo Konvenciji o kasetnom streljivu koja u potpunosti zabranjuje korištenje, proizvodnju, prijenos i skladištenje tog oružja.

Sedamnaest zemalja u Aziji i Europi nastavlja proizvoditi kasetno streljivo ili si prisvaja pravo da ga proizvodi i u budućnosti. Među tim državama proizvođačima samo su tri poznate kao one koje su koristile to oružje u prošlosti: SAD, Izrael i Rusija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙