FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP-AS: Vlada je jedini i glavni krivac za događaje u Vukovaru

ZAGREB, 3. rujna 2013. (Hina) - Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević (HSP-AS) optužila je danas Vladu kao jedinog i glavnog krivca za događaje u Vukovaru, u kojemu se i danas prosvjedovalo zbog postavljanja dvojezičnih i dvopismenih ploča na javnim ustanovama.

Vlada je jedini i glavni krivac za događaje u Vukovaru, izjavio je zamjenik predsjednice HSP-a Ivan Tepeš na konferenciji za novinare s koje je zatražio hitnu ostavku ministra unutarnih poslova Ranka Ostojića.

Zahtjev obrazlaže "slanjem prevelikih policijskih snaga u Vukovar", za koje kaže da je "čisto pokazivanje sile", odnosno pokušaj da drugoj strani (prosvjednicima) pokaže da se ta sila može upotrijebiti.

Do kada će trajati policijska presija i opsada Vukovara, pita Tepeš i podsjeća da angažiranje policajaca plaćaju porezni obveznici.

Tepeš nema službenih podataka o broju angažiranih policajaca, no poziva se na neslužbene procjene i navodi da ih je između tisuću i tisuću i pol.

Neistinitim je nazvao tvrdnje ministra branitelja Predraga Matića da hrvatski branitelji idu na hrvatske policajce. To nije istina, nekoliko je policajaca lakše ozlijeđeno u naguravanju a ne namjerno, rekao je Tepeš izrazivši zadovoljstvo ponašanjem hrvatske policije.

Odbacio je tvrdnje da prosvjednici u Vukovaru ne poštuju Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, te Vladu prozvao da ga selektivno tumači.

Tepeš upozorava na članak 8. tog Zakona po kojem se odredbe Ustavnog zakona i posebnih zakona (...) moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima.

Zamjenik predsjednice HSP-AS najavio je da će se u idućih osam dana održati izvanredna sjednica vukovarskog Gradskog vijeća, u kojem je njegova stranka dio vlasti, na kojoj će se pokrenuti postupak izmjene gradskog Statuta tako da se Vukovar definira mjestom posebnog pijeteta i da bude izuzet od postavljanja ćiriličnih natpisa.

Tepeš je demantirao tvrdnje u medijima po kojima je njegov HSP, uz HDZ, 2009. godine dignuo ruku za spornu izmjenu Statuta. HSP-AS u tom trenutku nije postojao, osnovan je u listopadu 2009., dakle tri mjeseca nakon donošenja te izmjene, kaže Tepeš.

Sve hrvatske građane pozvao je na pasivan otpor odluci o postavljanju ćiriličnih natpisa u Vukovaru. Pozivamo građane da večeras upale svijeće na svojim prozorima, rekao je Tepeš i najavio da će stranka sutra organizirati paljenje svijeća u svim mjestima čije ulice nose ime Vukovara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙