FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HVIDR-a i UHLD 90.-91. podupiru prosvjede u Vukovaru

ZAGREB, 3. rujna 2013. (Hina) - Postavljanje ploča s dvojezičnim natpisima, latiničnim i ćiriličnim, na javnim ustanovama u Vukovaru danas su osudili i nezakonitim ocijenili Udruga hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata (HVIDR-a) i Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. – 1991., prozivajući vlast za nepoštivanje osnovnog pijeteta prema Vukovaru i Domovinskom ratu.

HVIDR-a u priopćenju koje potpisuju predsjednik Glavnog odbora Josip Periša i predsjednik udruge Josip Đakić daje potporu Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara koji sprječava postavljanja dvojezičnih natpisa, pozivajući svoje članove da se pridruže prosvjedu u Vukovaru.

Smatramo da je krajnje bezobzirno i nedopustivo nasilno postavljanje natpisa na ćirilici u Gradu Heroju Vukovaru simbolu obrane u Domovinskom ratu u vrijeme kada se još traga za 1700 osoba nestalih u agresiji na Republiku Hrvatsku i kada su još uvijek svježe rane poginulih hrvatskih branitelja i svih hrvatskih građana, ističe HVIDR-a.

"Osobito smo zgroženi načinom na koji su postavljeni ćirilični natpisi, tajno pod okriljem noći, što govori da su oni koji su to naredili svjesni da nemaju nikakvu potporu u narodu za svoje postupke, te je krajnje licemjerno pozivanje na odredbe zakona, kada je jasno da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za postavljanje istih", stoji u priopćenju.

Udruga najoštrije osuđuje "aktualne postupke nadležnih državnih tijela i uporno inzistiranje visokih državnih dužnosnika na osporavanju prava hrvatskog naroda pod navodnim poštivanjem prava manjina (nakon brutalne srpske agresije na RH), rušenje demokracije, uhićenja prosvjednika i gašenje legitimnog prava na prosvjed, te nepoštivanje osnovnog pijeteta prema gradu Vukovaru i Domovinskom ratu".

"Smatramo da su ovim postupcima srušene osnovne civilizacijske vrijednosti i poštivanje žrtava palih za obranu suverenosti RH i digniteta Domovinskog rata", ocjenjuje HVIDR-a pozivajući svoje članove da se okupe "u što većem broju u Vukovaru, te se priduže legitimnom prosvjedu Stožera i izraze svoje protivljenje ćirilici u Gradu Heroju Vukovaru".

Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. – 1991. u priopćenju koje potpisuju predsjednica udruge Vesna Bosanac i počasni predsjednik Andrija Hebrang ocjenjuje da je "postavljanje ćiriličnih natpisa u gradu heroju Vukovaru još jedan potez vladajućih s ciljem vrijeđanja i uništavanja uspomene na žrtve koje je dao Vukovar za slobodu Hrvatske".

"Takvu odluku mogu provesti samo oni, koji nisu svjedočili strašnom razaranju grada od osvajača s crvenom petokrakom na čelu! Ti koji uvode ćirilične natpise nisu svjedočili zvjerstvima nad stanovnicima Vukovara, od kojih se mnogi još vode kao nestali. Njima nije poznato koliko je nevine krvi proliveno, koliko je teških ranjenika zauvijek ostalo invalidima. Oni to ne znaju, jer su u doba bitke za Vukovar mirno sa strane promatrali kakav će biti ishod, nisu se uključili u obranu niti doprinijeli konačnoj pobjedi. Zato je razumljivo da otvaraju stare rane koje nisu osjetili i izazivaju novu nestabilnost u Vukovaru, gradu za koji nikada ništa pozitivno nisu osjećali", stoji u priopćenju.

Udruga od Vlade zahtijeva provedbu novog popisa birača pod nadzorom Europskog parlamenta ističući kako "barem toliko zaslužuju žrtve srpske agresije, koje su pale za neovisnu i pravnu državu".

"Naš prosvjed ne temelji se samo na političkoj osudi najnovije agresije na Vukovar, nego i na nepoštivanju temeljnih načela popisa birača po pravilima koje je usvojila cijela Europa. Po tim pravilima biračko pravo imaju oni koji najmanje godinu dana neprekidno borave u mjestu za koje se provodi glasovanje. Vukovarski popisi birača je falsifikat temeljen na lažnim prebivalištima brojnih Srba, koji zapravo u Vukovar dolaze sporadično. Tako je falsifikat i podatak da u Vukovaru živi trećina srpskog stanovništva, zbog čega imaju pravo na dvojezične natpise. Zato je odluka o ćiriličnim pločama protuzakonita", ističe Udruga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙