FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strateški forum: Europi je potrebna vizija

BLED, 2. rujna 2013. (Hina) - Predsjednici Slovenije i Austrije Borut Pahor i Heinz Fischer te talijanski premijer Enrico Letta ocijenili su u ponedjeljak na tradicionalnom Strateškom forumu u Bledu (SFB) da je Europi, koja je često prespora u odgovoru na nove svjetske izazove, potrebna vizija, javile su agencije.

"Kriza jasno ukazuje na nedostatak jakih zajedničkih institucija u suočavanju s krizom", kazao je Pahor i dodao da Lisabonski ugovor nije dovoljan za budućnost Europe te da je potreban novi dokument. Također je kazao da su teškoće s kojima se suočava Europa više političke nego gospodarske prirode.

Čelnici su upozorili da će ljeto 2014., za kada su zakazani izbori za Europsku komisiju i Vijeće Europe, ključni za daljnji razvitak Europske unije.

Fischer je istaknuo da su promjene glavni element današnjeg svijeta te da treba vidjeti koje su promjene potrebne i kako ih izvesti. Europi će za to trebati mudrost, kazao je Fischer, dodavši da se ne smije predugo oklijevati. No, istaknuo je, u ovom trenutku Europi nisu potrebni "veliki koraci"

Talijanski premijer je rekao da je sadašnja kriza pokazala da nam je potrebnija "učinkovitija" Europa.

"Koliko milijardi eura koje sada moramo uštediti smo izgubili jer su potrošene zbog toga što neke odluke nisu usvijene na vrijeme", podsjetio je Letta.

Ovo je osmi po redu Strateški forum na Bledu koji je okupio predsjednike, premijere, ministre i predstavnike međunarodnih organizacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙