FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska: počelo suđenje časnicima optuženim za svrgavanje Erbakana

ANKARA, 2. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Prvi od više od 100 turskih vojnih časnika počeo je u ponedjeljak sa svjedočenjem o njihovoj navodnoj ulozi u svrgavanju prve turske islamističke vlade prije 16 godina, zbog čega bi, ukoliko ih se proglasi krivim, mogli dobiti kaznu doživotnog zatvora.

Istraga o svrgavanju premijera Necmettina Erbakana 1997. godine rezultirala je nizom sudskih postupaka usmjerenih protiv nekada moćne vojske, čiji je utjecaj tijekom posljednjih deset godina značajno oslabljen. Suđenje ima i osobni značaj za premijera Tayyipa Erdogana, nekadašnjeg člana Erbakanove Islamističke stranke, kojem je tijekom posljednjih deset godina na vlasti upravo "kroćenje" vojske jedna od misija.

Sveukupno 103 časnika, među kojima su i bivši načelnik glavnog stožera od 1994. do 1998. Ismail Hakki Karadayi i bivši zapovjednik kopnenih snaga Erdal Ceylanoglu, optuženo je za "sudjelovanje u nasilnom svrgavanju vlade" u optužnici koja broji 1.300 stranica. Za Ceylanoglua se vjeruje da je prije vojne intervencije poslao tenkove na ulice u blizini Ankare. Oko trećina optuženika se trenutno nalazi u sudskom pritvoru.

U optužnici se traži doživotna kazna za sve optužene. Događaji iz 1997. se slikovito nazivaju "postmoderni vojni udar" jer su generali više vršili pritisak iza kulisa kako bi Erbakana maknuli s vlasti, u suprotnosti s direktnom intervencijom u tri vojna udara u Turskoj, 1960., 1971. i 1980. Erbakan, koji je preminuo 2011. u 85. godini života, pionir je politike u Turskoj ukorijenjene u islamu te je omogućio uspjeh Erdoganove islamističke Stranke pravde i razvoja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙