FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak 3. rujna

ZAGREB, 2. rujna 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 3. rujna:

CETINJE/PODGORICA - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravi od 3. do 7. rujna na balkanskoj turneji tijekom koje će posjetiti Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo gdje će u razgovorima s najvišim dužnosnicima tih zemalja potvrditi podršku Republike Hrvatske proširenju Europske unije na cijelu jugoistočnu Europu, a među temama razgovora svakako će biti i nastavak gospodarske suradnje. Predsjednik će u utorak doputovati na Cetinje u Crnoj Gori, gdje će se sastati sa svojim crnogorskim kolegom Filipom Vujanovićem, a zatim će otići u Podgoricu gdje će razgovarati s predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem i predsjednikom vlade Milom Đukanovićem.

BLED - Trećeg i završnog dana Bledskog strateškog foruma održat će se više panel-rasprava o budućnosti ekonomske i monetarne unije te forum o međunarodnom kaznenom pravosuđu, na kojemu će sudjelovati i glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda Fatrou Bensouda te visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay. Tema završnog panela je širenje Europske unije nakon što je punopravnom članicom postala Hrvatska, a rasprava će okupiti ministre vanjskih poslova zemalja u regiji. O hrvatskim iskustvima u pregovorima s Europskom unijom govorit će prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a Branko Grčić također sudjeluje na Bledskom forumu.

MADRID - Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo govorit će pred parlamentom o gibraltarskoj krizi. Najnoviji spor, koji je odnose Španjolske i Britanije spustio na najnižu razinu zadnjih desetljeća, potaknut je krajem srpnja pošto je Gibraltar bez prethodne najave spustio na dno zaljeva betonske blokove kako bi stvorio umjetni greben koji će zaustaviti prolaz španjolskim ribarima. Obrazloženje vlasti bilo je da žele obnoviti podmorski život u svojim vodama. Španjolska se usprotivila tvrdeći da krše španjolske zakone o zaštiti okoliša i štete njezinoj ribarskoj industriji. Madrid je odgovorio uvođenjem strožih graničnih kontrola na prijelazu između Gibraltara i Španjolske, što je rezultiralo višesatnim čekanjima na granici na visokim ljetnim temperaturama.

Dežurni urednici:

Noć: Neven Leskovar

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Slavoljub Leko

Tel: 00385 1 4808 645

Fax: 00385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙