FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jovanović nastavnicima poželio uspješnu školsku godinu

ZAGREB, 31. kolovoza 2013. (Hina) - U povodu početka nove školske godine ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović poželio je učiteljima, nastavnicima, profesorima, ravnateljima, stručnim suradnicima i odgajateljima puno uspjeha u radu, zahvalivši im što su "konstruktivnim prijedlozima pridonijeli da program Zdravstvenog odgoja koji će se nastaviti provoditi i u novoj školskoj godini bude još bolji".

Iza nas je godina u kojoj je odrađen golemi posao, učenici su prvi put u srednje škole upisani elektroničkim putem, eksperimentalno je u nekoliko škola uveden građanski odgoj dok se u svim školama započelo s izvođenjem zdravstvenog odgoja, ističe se u njegovu pismu, objavljenim na internetskim stranicama Ministarstva.

Ocijenivši da mu je taj program kao ministru i liječniku iznimno važan jer je temelj prevencije, unapređenja zdravlja, sprječavanja bolesti i osiguravanja kvalitete života, Jovanović je ustvrdio kako je "kvaliteta života puno je više od životnog standarda i u svojoj bazi počinje sa slobodom, a jedina prava ideja slobode jest sloboda od straha".

"Strah raste u neznanju, a jedan od najvećih strahova sigurno je strah od bolesti. Prema tome, odgoj i obrazovanje za zdravlje u našim školama je borba za čovjeka koji će znanjem i vještinama, vrijednostima i stavovima upravljati svojim zdravljem i tako se boriti za svoju osobnu slobodu. Bez osobne slobode svakog pojedinca nema ni slobode društva", poručio je Jovanović.

Izrazio je uvjerenje da će teme koje se obrađuju kroz zdravstveni i građanski odgoj rezultirati i smanjenjem nasilja u školama kojemu su i nastavnici posljednjih godina bili izloženi. "Djecu moramo naučiti da budu tolerantniji jedni prema drugima, da sutra budu bolji roditelji", ustvrdio je.

Jovanović smatra da će oba programa pomoći roditeljima i u osvješćivanju njihove roditeljske uloge, te će to pridonijeti unapređenju položaja učitelja i nastavnika u društvu, jer će ih i učenici i roditelji više uvažavati.

Najavio je da će nova školska godina biti prepuna izazova s obzirom na velike promjene, a sredinom rujna u javnu raspravu će se uputiti Strategija odgoja, obrazovanja i znanosti, za koju također očekuje prijedloge i suradnju nastavnika.

"Neka u vašim školama učenici usvajaju znanja i vrijednosne stavove iz kojih će proizaći kompetencije koje će im kasnije omogućiti upis na željene fakultete i dobra radna mjesta", poželio je Jovanović nastavnicima u svom pismu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙