FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerry: znamo da je sirijski režim odgovoran

WASHINGTON, 30. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države znaju da je sirijski režim otrovnim plinom ubio 1.429 civila, od čega 426 djece i sada je pitanje što će SAD poduzeti, rekao je u petak američki državni tajnik John Kerry i opetovao obećanje predsjednika Baracka Obame da će, odluči li se za vojni udar, on biti ciljan i ograničen.

Prema transkriptu govora što ga je agencija Reuters preuzela s Roll Call, Inc. Kerry je kazao da su američke obavještajne službe pozorno razmotrile sve podatke o kemijskom napadu 21. kolovoza.

"Znamo da režim (sirijskog predsjednika Bašara al-Asada) ima najveći kemijski program na cijelom Bliskom istoku", i da je "u više navrata ove godine" testirao kemijsko oružje, rekao je.

U govoru u kojem je najveći dio rečenica počeo sa "znamo", Kerry je izvijestio da je Asadov režim želio očistiti predgrađe Damaska od oporbe te da su tri dana prije napada stručnjaci za kemijsko oružje bili u tom području i pripremali napade noseći plinske maske.

"Znamo odakle su lansirane rakete i u koje vrijeme. Znamo kamo su pale i kada. Znamo da rakete stižu iz područja pod nadzorom režima i padaju isključivo na zone koje nadzire oporba", rekao je državni tajnik.

"Vlada SAD-a zna da je najmanje 1.429 Sirijaca ubijeno u napadu, od čega najmanje 426-ero djece. Čak i liječnici, bolničarke i drugi koji su ih pokušali spasiti i sami su postali žrtve", rekao je Kerry o "nezamislivu užasu kemijskog oružja" koje je Asad uporabio "protiv vlastitog naroda"

SAD zna da je režim "četiri dana bombardirao to područje kako bi uništio dokaze" i to čestverostruko više nego prethodnih deset dana, a UN-ovim inspektorima konačno je dopustio "ograničen i kontroliran pristup".

Čvrsto vjerujemo u te podatke, "to su dokazi, to su činjenice" i sada više nije pitanje "što znamo. Pitanje je što ćemo - zajedno - učiniti", rekao je Kerry.

Vojni odgovor Siriji trebao bi pokazati vjerodostojnost SAD-a jer druge zemlje promatraju hoće li Sirija proći nekažnjeno, rekao je Kerry te imenovao Iran koji razvija program nuklearnog oružja, kao i Sjevernu Koreju, te Hezbolah i druge terorističke skupine koje treba spriječiti da ikada pomisle na oružje za masovno uništenje.

"Taj zločin protiv savjesti, zločin protiv čovječnosti" tiče se i SAD-a, njegove vodeće uloge u svijetu i njegove vjerodostojnosti.

Potporu SAD-u izrazili su saveznici Arapska liga, Organizacija za islamsku suradnju, Turska, Australija i Francuska koja je kazala da je "uvreda koristiti oružje koje je svijet zabranio prije 90 godina u svim međunarodnim konvencijama", rekao je Kerry.

Administracija će razgovarati s Kongresom, sa saveznicima i američkim narodom i "bilo kakva akcija koju bi predsjednik Obama mogao donijeti bit će ograničena, ciljana".

No, rješenje sukoba u Siriji "mora biti političko" i mora se "donijeti za pregovaračkim stolom", rekao je Kerry.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙