FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portreti hrvatskih i europskih velikodostojnika

KOPRIVNICA, 30. kolovoza 2013. (Hina) - Izložba "Portreti hrvatskih i europskih velikodostojnika", prva iz ciklusa tematskih studijskih izložaba grafičkih listova Muzeja grada Koprivnice, otvorena je večeras u Galeriji Koprivnica u Koprivnici.

Autorica izložbe Draženka Jalšić Ernečić na otvaranju izložbe je istaknula kako to prva izložba iz ciklusa tematskih studijskih grafičkih listova Muzeja grada Koprivnice, kojom će započeti otkrivanje važnijih grafičkih zbirka u hrvatskim muzejima.

Riječ je o zbirci Leandriana Muzeja grada Koprivnice, koja pripada ostavštini utemeljitelja koprivničkoga muzeja Leandera Brozovića, a koja sadrži nekoliko stotina grafičkih listova. Nastajala je između 1918. i 1962. godine, a čine je grafički listovi autora kao što su Franz Lippoldt, Mathias van Somer, Elias Widemann, Baltazar Moncornet, Jacob Sandrart te čitav niz važnih imena europske grafičke umjetnosti, među kojima je potrebno izdvojiti veći broj litografija bečkoga slikara i majstora portretne grafike Josefa Kriehubera. On je izrađivao portrete svojih suvremenika, među ostalima i istaknutih hrvatskih političkih i javnih osoba: Josipa Jelačića, Jurja Haulika, Janka Draškovića, Josipa Jurja Strossmayera i dr.

Na izložbi su kronološki izloženi portreti vladara, plemića te vojnih i crkvenih velikodostojnika koji su obilježili našu, ali i europsku političku, te vojnu povijest. Izložena su 73 portreta od njih 160 koliko ih sadrži ova vrijedna zbirka.

Za ovu prigodu Jalšić Ernečić posebno je istaknula jedanaest portreta pripadnika plemićke obitelji Zrinski. Najstariji grafički list na koji smo posebno ponosni jest izloženi portret Nikole Zrinskog iz 1566. godine, rekla je autorica izložbe dodavši kako je riječ o bakrorezu nastalu u Nürnbergu, koji se najvjerojatnije nalazio u nekoj knjizi, ali taj podatak tek nam predstoji istražiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙