FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebački relikvijar sv. Stjepana kralja na izložbi u Mađarskoj

ZAGREB, 30. kolovoza 2013. (Hina) - Relikvijar sv. Stjepana kralja iz Riznice Zagrebačke katedrale prevezen je službenim vozilom „Artex Logistica“ iz Zagreba u Székesfehérvár (Stolni Biograd) gdje će prigodom 975. obljetnice smrti sv. Stjepana biti izložen na izložbi Dijecezanskoga muzeja Stolnobiogradske biskupije, priopćio je danas Ured Zagrebačke nadbiskupije.

Ured navodi kako su poprsje sv. Stjepana kralja s njegovim relikvijama u srijedu preuzeli službenici „Artex Logistica“ te dodaje kako će izložba u Stolnom Biogradu biti otvorena sutra, 31. kolovoza, a otvorit će je predsjednik Mađarskoga parlamenta László Kövér.

Izložbu na kojoj će biti izloženo više poprsja sv. Stjepana kralja, kao i drugih predmeta vezanih uz njegov život i djelovanje, predstavit će glavni ravnatelj Mađarskog narodnog muzeja László Csorba, kako Ured napominje izložbu u Székesfehérváru moguće je razgledati do 11. prosinca 2013. godine.

Poprsje ugarskoga kralja Stjepana od lijevanog srebra i pozlaćenoga kovanog bakra te ukrašeno s tridesetak dragulja, naručio je kardinal Francesco Barberini od talijanskih majstora Alessandra Algardija i Giana Lorenza Berninija. Oni su ga izradili 1635. za potrebe zagrebačke katedrale. Poprsje s relikvijarom visine je 143 cm i širine 70 centimetara.

Kardinala Barberinija, nećaka pape Urbana VIII, na darovanje relikvijara zagrebačkoj katedrali, kako podsjeća Ured, potaknuo je zagrebački kanonik i naslovni bosanski biskup Ivan Tomko Mrnavić. On je kardinalu predstavio stanje u Hrvatskoj, u kojoj je zagrebačka katedrala ostala bez moćnika svoga sutitulara sv. Stjepana, jer je stari, s ostalim zlatom i srebrom, prijašnjih godina rastaljen zbog troškova sisačke utvrde tijekom ratovanja s Turcima, navodi Ured Zagrebačke nadbiskupije.

Ured podsjeća i na izjavu stručnoga suradnika mađarske izložbe sa zagrebačkoga Instituta za povijest umjetnosti Danijela Premerla kako je zagrebačka glava sv. Stjepana vrhunsko i rijetko djelo metalne, posebice srebrne skulpture rimskoga baroka, koja se ističe u oskudnom katalogu rimskih relikvijara-poprsja 17. stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙