FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga D. Balvanovića "Peru - Puti, običaji, sudbine"

ZAGREB, 30. kolovoza 2013. (Hina) - Knjiga hrvatskoga misionara Drage Balvanovića "Peru - Puti, običaji, sudbine" predstavljena je danas u prostorijama Glasa Koncila u Zagrebu.

Knjigu su predstavili glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić, moderator Nadbiskupskog stola Zagrebačke nadbiskupije mons. Nedjeljko Pintarić i autor knjige mons. Drago Balvanović.

Miklenić je napomenuo kako je Glas Koncila u 50 godina svoga postojanja posebnu pozornost posvećivao hrvatskome iseljeništvu i hrvatskim misionarima. Mons. Balvanović je 1987. krenuo kao misionar u Peru, a tamo je zatekao i Hrvate, rekao je Miklenić, dodavši kako je počeo djelovati među domorocima, a njegovim zauzimanjem utemeljena je i hrvatska katolička misija, koja je kasnije podignuta na razinu teritorijalne župe.

Podsjetio je i kako je Balvanović u Limi sagradio crkvu, koja je u službi peruanskih Hrvata katolika i domaćih vjernika, a posvećena je sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću te dodao kako ona ima važnu ulogu čuvanju nacionalne svijesti tamošnjih Hrvata.

Mons. Nedjeljko Pintarić je istaknuo kako su u prvom dijelu knjige objavljeni putopisni zapisi, a u drugom je opisana pučka pobožnost u Peruu. Knjiga je opremljena brojnim fotografijama, posebice obrednim motivima Velikoga tjedna, rekao je Pintarić dodavši kako autor na zanimljiv način prikazuje današnje djelovanje Crkve u Peru.

U poglavlju "Peruanski Hrvati" autor donosi razgovore, priloge i sjećanja na osobe koje su živeći u Peruu svojim radom obilježile hrvatsku zajednicu i općenito kulturu te zemlje.

Po riječima autora Drage Balvanovića knjiga govori o događajima koji su često nepoznati našim ljudima, kao i drugima koji dolaze u Limu. O stvarnosti koja je dio peruanskoga puka govori i ova knjiga, rekao je dodavši kako prikazuje gradove i sela kojih često i nema na karti Perua, ali u kojima su naši ljudi zasnovali svoje obitelji.

Knjigu "Peru -Puti, običaji, sudbine" (404 str.) objavili su zagrebački nakladnik Glas Koncila i Župa sv. Leopolda Bogdana Mandića iz glavnoga peruanskog grada Lime.

Drago Balvanović je hrvatski misionar u Peruu, a Glas Koncila objavio mu je i knjigu "Pisma misionaru" u kojoj je sabrao pisma koja su mu Hrvati iz različitih krajeva svijeta pisali od 1984. do 2003. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙