FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska noć šišmiša u subotu na Medvednici i u zagrebačkom ZOO-u

ZAGREB, 29. kolovoza 2013. (Hina) - Sedamnaesta Europska noć šišmiša obilježit će se u subotu, 31. kolovoza, tijekom dana u Parku prirode Medvednica, gdje u špilji Veternici obitava čak 18 vrsta šišmiša, a navečer u zagrebačkom Zoološkom vrtu.

Ove smo godine pripremili niz zanimljivih aktivnosti za posjetitelje, ali i posvetili dio programa zaštiti špiljskog staništa i svih vrsta koje tamo obitavaju, a posebno čak 18 vrsta šišmiša koje su dosad zabilježene, rekla je Hini ravnateljica Javne ustanove "Park prirode Medvednica" Snježana Malić-Limari.

Istaknula je kako su za goste, a posebno "usvajatelje" šišmiša i druge vjerne prijatelje Medvednice, i ove godine u subotu od 10 do 17 sati osigurali besplatni posjet i stručno vođenje špiljom Veternicom, mali ekološki sajam kod planinarskog doma Glavica na kojem će se predstaviti institucije koje se bave zaštitom prirode i šišmiša, te speleološke udruge (Hrvatsko biospeleološko društvo, Javna ustanova Maksimir, Udruga Tragus, ZOO Zagreb).

Također, za posjetitelje, posebno najmlađe, pripremili su različite edukativne radionice na temu šišmiša - izrada šišmiša od filca, maski, kutijica. Očekuje ih i modelarska radionica koju su pripremili u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, te igre znanja i dr.

Malić-Limari najavila je da će se u subotu djelatnici Javne ustanove "Park prirode Medvednica", speleolozi Zagrebačkog speleološkog saveza i Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza, te Hrvatska gorska služba spašavanja zaputiti u brojne kanale Veternice i provesti akciju čišćenja, ne samo turističkog, već i tehnički zahtjevnog speleološkog dijela Veternice.

Tom će se prilikom zamijeniti stari te postaviti novi mjerni uređaji duž Veternice u kojoj se prati stanje mikroklimata, stanje populacija šišmiša i četiri vrste odabranih beskralješnjaka, po čemu je ta špilja uzoran primjer upravljanja u turističke svrhe i u europskim okvirima.

Obilježavanja Europske noći šišmiša nastavit će se navečer, od 18 do 22 sata, u zagrebačkom ZOO-u, gdje su za posjetitelje pripremili edukativne i likovne radionice i igraonice, projekcije i izložbe, potragu za divljim šišmišima uz stručno vodstvo, te "posvajanje šišmiša".

Iako se u Zoološkom vrtu održava već devetu godinu zaredom, Noć šišmiša je i dalje jedinstvena prilika da se građani upoznaju i susretnu sa tim jedinstvenim životinjicama, koje od pamtivijeka golicaju maštu ljudi. ZOO poziva posjetitelje da dođu i saznaju kako su šišmiši danas postali jedna od najugroženijih skupina životinja, izuzetno raznolika i vrlo važna za svaki ekosustav u svijetu.

Noć šišmiša se svake godine u kolovozu organizira u više od 30 zemalja Europe i svijeta koje su potpisale Sporazum o zaštiti populacija šišmiša, kako bi se osvijestila javnost o važnosti i zaštiti tih životinja kojih na svijetu ima više od 1150 vrsta, od kojih je 177 ugroženo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙