FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afganistan: U napadu talibana poginuo američki vojnik, 10 Poljaka ranjeno

VARŠAVA, 28. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Poljsko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da je jedan američki vojnik poginuo a deset poljskih ranjeno, među kojima jedan teško, u napadu talibana na vojnu bazu u Gazniju, na jugozapadu Afganistana.

Informaciju zasad nisu mogli potvrditi ni Pentagon u Washingtonu ni NATO-ove međunarodne snage u Afganistanu (ISAF).

"U srijedu 28. kolovoza, u ranim poslijepodnevnim satima skupina pobunjenika je pokušala ući u poljsku bazu u Gazniju u Afganistanu, otvorivši na nju vatru. Svi pobunjenici su likvidirani", piše u službenom priopćenju.

U poruci sućuti koju je preko Twittera uputio američkom veleposlanstvu u Varšavi, poljski ministar obrane Tomasz Siemoniak izrazio je žaljenje zbog "pogibije američkog vojnika koji je ubijen dok je zajedno s Poljacima odbijao napad pobunjenika".

Odgovornost za napad preuzela je talibanska skupina Zabidulaha Mudžahida, prenosi agencija PAP.

Poljska sastavnica u ISAF-u zadužena je za sigurnost u pokrajini Gazniju.

Poljska koja je s 1 600 ljudi prisutna u Afganistanu od ožujka 2002., jedna je od zemalja s najvećim brojem vojnika u sastavu ISAF-a. U listopadu će taj broj smanjiti na 1 000.

Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski objavio je 15. kolovoza da će Poljska ubuduće ograničiti svoje sudjelovanje u vojnim misijama u dalekim zemaljama i usredotočiti se na modernizaciju svojih snaga u domovini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙