FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici uzgojili minijaturne mozgove

LONDON, 28. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Znanstvenici su u laboratoriju uzgojili prve minijaturne ljudske mozgove i tvrde da bi njihov uspjeh mogao pomoći u razumijevanju načina na koji se mozak razvija i što je to što pođe po zlu u poremećajima poput šizofrenije i autizma.

Znanstvenici okupljeni u Austriji započeli su eksperiment s matičnim stanicama i stvorili kulturu u laboratoriju koja se razvila u tzv. "cerebralne organoide" - minijaturne mozgove - koji se sastoje od nekoliko različitih mozgovnih područja. Ovo je prvi put da su znanstvenici uspjeli replicirati razvoj mozgovnog tkiva u tri dimenzije.

Koristeći organoide, znanstvenici su potom uspjeli proizvesti biološki model razvoja rijetkog stanja mozga znanog kao mikrocefalus, nadajući se da bi se ta tehenika u budućnosti mogla koristiti za stvaranje bioloških modela poremećaja poput autizma ili šizofrenije koji pogađaju milijune ljudi diljem svijeta.

"Ovo bi se moglo pokazati kao novo oruđe u razumijevanje glavnih poremećaja razvoja mozga... i testiranju mogućih načina liječenja", kazao je Paul Matthews, profesor kliničke neuroznanosti na Imperial Collegeu u Londonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙