FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kacin ohrabruje kosovske Srbe da iziđu na lokalne izbore

BEOGRAD, 28. kolovoza 2013. (Hina) - Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozvao je u srijedu Beograd i Prištinu da čim prije otklone tehničke probleme i osiguraju odgovarajuće uvjete za održavanje lokalnih izbora 3. studenog, istaknuvši važnost sudjelovanja Srba u izbornom procesu.

"Sudjelovanje srpske zajednice na ovim izborima je od ključne važnosti i zato pozivam obje strane da čim prije otklone preostale tehničke probleme kako bi osigurali odgovarajući okvir za održavanje izbora", naveo je Kacin.

Nakon 15. kruga dijaloga premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hashima Thacija u utorak u Bruxellesu, Kacin je pozvao obje strane da "u konstruktivnom duhu" nastave proces primjene do sada postignutih sporazuma, poglavito u kontekstu lokalnih izbora koji su zakazani 3. studenog.

On je, u izjavi koju prenosi agencija Tanjug, ocijenio da jučerašnji razgovori nisu rezultirali očekivanim dogovorom istaknuvši da se dijalog nastavlja "u konstruktivnom radnom ozračju" i da "svaki korak ka kompromisu zaslužuje pohvalu". Slovenski europarlamentarac ocijenio je da bi postizanje dogovora o telekomunikacijama i snabdijevanju električnom energijom bilo "važan korak ka punoj primjeni bruxelleskog sporazuma", što bi proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine uvelo u iduću fazu.

"Nastavak europskih integracija i privlačenje stranih investicija su usko povezane s dinamikom normalizacije odnosa Beograda i Prištine", istaknuo je Kacin dodavši da su "manje drame, više racionalnosti i puna posvećenost izgradnji prijateljskih odnosa poruke koje razumiju svi u Srbiji, na Kosovu, Zapadnom Balkanu, EU i široj Europi",

Premijeri Dačić i Thaci u utorak se u Bruxellesu, opet nisu uspjeli dogovoriti o energiji i o telekomunikacijama. Oni su, međutim, prije zajedničkog sastanka s Catherine Ashton po prvi put od početka dijaloga u listopadu prošle godine imali bilateralne razgovore.

Visoka predstavnica EU ocijenila je nakon jučerašnjih razgovora da su Dačić i Thaci iskazali posvećenost uspješnom održavanju lokalnih izbora na Kosovu i potvrdili da će nastaviti intenzivne pripreme za neometani izborni proces. Idući krug razgovara zakazan je za 8. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙